6 MEI, 2019 • Interview

‘Europa moeten we niet kapotmaken’ vindt deze Haarlemse bakker

Natuurlijk heeft hij ook wel iets te mopperen op Europa. Maar dáár wil Jos Huijbregts (Bakker Van Vessem) het nu niet over hebben. ‘De European way of living: daar ben ik trots op.’ En dat zou jij ook moeten zijn, vindt hij. Dit is waarom.

Flap flap, iiiiieeeeek, bam. De eerste kennismaking met de Haarlemse Bakker Van Vessem bestaat niet eens uit geur, maar uit geluid. Van de schoenen op de vloer waarmee Jos Huijbregts (‘zeg maar bakker Jos’) komt aangesneld tot de deur die opengaat en ook weer dichtklapt. ‘Ga maar rijden, ik bel zo!’, roept hij nog naar een chauffeur. Terwijl er alweer iemand aan komt rennen die nú iets wil weten. ‘Dat kan dus effe niet hè, ik ben in gesprek.’

Europa: I love you/I love you notNog iets minder dan een maand en dan is het weer zover. Op 23 mei gaan we naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Maar wat staat er eigenlijk op het spel? Wat hebben we aan Europa? Waarom zou je als ondernemer van Europa moeten houden? Forum spreekt de komende weken ondernemers over de vraag: wat betekent Europa voor jou? Vorige week: waarom Cees de Waard van Transportbedrijf de Waardeen haat-liefdeverhouding met Europa heeft. Eerder: hoe Europa de Oekraïens-Nederlandse zakenvrouw Tatjana Romanyk (iClusion) hielp bij de opbouw van een internationaal bedrijf.

Voedsel uit Europa is veilig

Maar ja, zo gaat dat in een bakkerij waar de hele dag door brood, broodjes, taarten, repen en wat al niet worden gebakken voor de zestien filialen die Huijbregts inmiddels heeft. In elk daarvan hangt een kaart van Europa waarop precies staat aangegeven welke ingrediënten hij waar vandaan haalt. Eenkoorn en Emmer gewoon uit Nederland, haver en spelt uit Zuid-Duitsland, tarwe uit de Hohe Borde in Oost-Duitsland, boter uit Normandië en ga zo maar door. ‘Ik haal mijn spullen graag in Europa’, zegt Huijbregts als hij eenmaal een rustig plekje gevonden heeft. ‘Natuurlijk heeft dat ook alles te maken met onze CO2-voetafdruk. Maar ik moet zeggen: ik heb ook meer vertrouwen in de manier waarop we hier voedsel produceren. De veiligheid is hier gewoon goed geregeld, alles is traceerbaar, controleerbaar. Da’s best belangrijk hè als het om je eten gaat.’

‘Veiligheid is goed geregeld in de EU. Da’s best belangrijk als het om je eten gaat’

Hij gaat even verzitten en prikt met zijn vinger op de tafel voor zich. ‘Weet je, ik heb er gewoon een beter gevoel bij. Europese producten zijn zeker niet goedkoper of nou ja, in elk geval niet op de korte termijn. Maar op de lange termijn wel, daarvan ben ik overtuigd. Omdat we meer rekening houden met milieu, mens en dier. Kijk, ik kan prima pijnboompitjes uit China bestellen. Die zijn veel goedkoper, maar als je er op kauwt, krijg je een rare metaalsmaak in je mond.’ Hij kijkt veelbetekenend en trekt een afkeurende grimas. ‘Geef mij maar Italiaanse.’

Zijn eigen CO2-voetafdruk vindt Jos Huibregts ook belangrijk. Kijk maar:

Méér bureaucratie zonder Europa

Zonder EU verder? Huijbregts moet er niet aan denken. ‘Ik zeil in mijn vrije tijd graag. Laatst was ik in het Verenigd Koninkrijk en ik schrok er gewoon van hoe dat er nu uitziet in de haven. Hekken, tig controles, we zijn gewoon tientallen jaren teruggeworpen in de tijd. Al die bureaucratie… het is allemaal geldverspilling. En waarvoor? We zijn welvarender dan ooit, beter opgeleid dan ooit, maar blijkbaar ook banger dan ooit om dat allemaal te verliezen. En dan kiezen we voor kortetermijnoplossingen die ons nu een beter gevoel geven? Ik verbaas me daar echt over. Is er nog een politicus die impopulaire maatregelen durft te nemen? Die durft te zeggen dat ie vóór Europa is als dat betekent dat we welvaart overhevelen? Daar profiteren we verdorie allemaal van! Meer welvaart in arme lidstaten levert rust op. Dat valt niet eens in geld uit te drukken hoe belangrijk dát is.’

‘we hebben het beter dan ooit, maar zijn ook banger dan ooit dat allemaal te verliezen’

European way of life

Franse baguettes, Italiaanse ciabatta en panettone, Duitse Kaiserbrötchen, Engelse scones, begint Huijbregts op te sommen – het blijft een bakker hè. Dat is voor hem óók Europa: elkaars voedselgewoonten overnemen, open en enthousiast met elkaar omgaan waar je ook komt. ‘Voor mij betekent Europa vrijheid. Zo voelt dat. Openheid, geen grenzen, je mening kunnen geven, gewoon kunnen gaan en staan waar je wilt. Dat wil ik toch wel graag zo houden, ook voor onze kinderen. De European way of life of hoe je dat ook wilt noemen: daar ben ik trots op. Als ik op mijn zeilboot vaar dan zíe ik dat soort dingen gewoon.’ Heeft hij dan niets te mopperen over Europa? Tuurlijk wel, maar daar wil hij het niet eens over hebben. ‘Echt, we weten niet half hoe goed we het hebben. Maar daar hoort dus ook de verantwoordelijkheid bij: we moeten goed voor elkaar zorgen. Ook als dat nu wat geld kost. En ja, ik weet wel dat je als mens, als ondernemer, soms andere prioriteiten hebt als je pijn hebt in je portemonnee. Maar dít moeten we niet kapotmaken.’

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen?Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Foto: Dida Mulder

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

consumentenbeschermingeu (europese unie)europees parlementeuropese verkiezingeninterviewlevensmiddelenindustrievoedselkwaliteit