'Medewerkers ontslaan? Dat is echt het allerlaatste wat ik zou doen'

18-06-2020

Er zouden massaontslagen volgen door de coronacrisis, vreesden sommige politici. Opinieblad Forum vroeg drie ondernemers hoe zij hierover denken en of werknemers ontslaan al noodzakelijk was.

Anja Kanters | Donkergroen | Sneek

'Ontslaan is het allerlaatste wat ik zou doen'

 

'Sinds kort kunnen werknemers van Donkergroen aandelencertificaten van het bedrijf kopen, wat je niet vaak hoort bij een ambachtelijk bedrijf. Zo kunnen ze mede-eigenaar worden. Het geeft aan hoe belangrijk onze werknemers voor ons zijn. 80 procent van de mensen is in vaste dienst en daaromheen zit een flexibele schil voor seizoenswerk.'
'Onder de medewerkers in vaste dienst verwacht ik geen ontslagen als er vanaf nu geen gekke dingen meer gebeuren. Wel zetten we vacatures on hold en kijken we kritisch naar verlenging van jaarcontracten. En er zijn scenario's gemaakt: wat als we 10 procent minder omzet draaien? Daarom gaan de 'extra's' eraf zoals bijvoorbeeld pr en temporiseren we professionalisering van onze ict en verduurzaming van panden.'
'Maar mensen laten gaan, dat is letterlijk het allerlaatste wat ik doe. Veel ondernemers denken daar precies zo over. Mensen zijn letterlijk en figuurlijk kostbaar. Zonder mijn mensen, geen bedrijf. Het zou wel helpen als de overheid geen werk op de plank laat liggen. Dat zie ik nog teveel gebeuren.'

Rob Banken | Banken Champignons | Wijchen

'Paddenstoelen zijn niet conjunctuurgevoelig'

 

'Iedereen moet blijven eten en dat betekent dat voor mijn bedrijf alles gewoon doordraait. Zeker nu er nog meer focus is op gezond eten vanwege corona. 70 procent van de verkoop van mijn verse paddenstoelen gaat normaal gesproken via de supermarkten, 30 procent via de horeca. Die balans was even anders, maar het saldo was nog steeds positief.'

'Ik heb niemand hoeven te ontslaan en eerlijk gezegd had ik dat ook verwacht. Dit familiebedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en heeft heel wat moeten doorstaan. Maar in elke crisis bleek toch hoe conjunctuurongevoelig voeding is. En dat is nu ook zo.'
'Een specialistisch product zoals truffel ging normaal gesproken naar sterrestaurants. Dat verkoop je niet aan de supermarkt. Ik dacht: die moet ik nu dus direct aan de consument gaan verkopen. En dat heb ik gedaan, via een drive-trough, en er is nu zelfs een website waarop we onze paddenstoelen direct aan consumenten verkopen. Corona maakt creatief.'

Marcel Beekman | Partycentrum De Deel | Beek

'We draaien nog lang niet op volle capaciteit'

 

'Net als de rest van de horeca zijn we 1 juni weer opengegaan. Vóór corona waren hier bruiloften, grote feesten, we hebben een skihut… Dat is nu allemaal niet mogelijk. Een van de grote zalen hebben we omgebouwd tot pop-up restaurant om gasten lekker in de watten te leggen.'
'Van twee medewerkers heb ik afscheid genomen. Een 18-jarige scholier, van wie ik denk dat ze wel snel iets anders zal vinden. Maar ook van een dame die al 2 jaar bij mij werkte en die ik geen derde contract meer kon aanbieden. Ik moest wel: we draaien nog lang niet op volle capaciteit. Van alle horecabedrijven bij ons in het dorp zijn er inmiddels twee failliet.'
'De rest van mijn mensen kan ik langzaam maar zeker weer gaan inzetten. Met de zomer in aantocht hoop ik dat iedereen hier vakantie gaan vieren. Ik zit 4 kilometer van de Duitse grens, en in Duitsland ging de horeca wat eerder open. Dan zie je dat Nederlanders die kant op trekken. Nu is het tijd om naar ons te komen.'

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.