9 APR, 2021 • Column

Betere kwaliteit van leven? Maak ruimte voor biotechnologie!

Een paar jaar geleden schreef ik al over de enorme potentie van moderne genetische technieken, zoals CRISPR-Cas, die de grootste sprong in de menselijke geschiedenis van onze kwaliteit van leven beloven. Helaas zitten we in Nederland, en in Europa, nog altijd in de discussiefase over ethische vragen. Dit terwijl patiënten en consumenten hierdoor nog steeds geen behandelingen en producten kunnen krijgen om die sprong in onze kwaliteit van leven te maken, en die elders vaak wel al beschikbaar zijn.

 

Genetisch geselecteerd

Het label ‘GMO’ (genetically modified) klinkt voor veel mensen eng. Maar een eerste indruk is lang niet altijd juist. GMO betekent niet dat er chemicaliën in een groente worden gespoten, maar dat ze genetisch geselecteerd zijn – en dat ze op die succesvolle genetische eigenschappen verder gekweekt worden. Voorheen moesten we duizend planten laten groeien in de hoop dat er één of twee net iets groter zijn, of minder water nodig hebben, of beter tegen hogere temperaturen kunnen. Ondertussen kunnen we dit veel sneller en efficiënter: uit een simpel kweekje het DNA van plant, dier en mens digitaal in een paar minuten in kaart.

 

Succesvolle gentherapieën

Door ons blind te staren op mogelijke onwenselijke toepassingen, verliezen we uit het oog wat de enorme mogelijkheden zijn voor onze kwaliteit van leven. Zo zijn er al succesvolle gentherapieën die bepaalde vormen van kanker kunnen genezen: uw witte bloedcellen van één prik bloed wordt s ’nachts ‘gemodificeerd’ om die kankercellen te herkennen en te bestrijden. De volgende ochtend wordt dat buisje bloed weer in u geprikt, en uw afweersysteem past zich vanzelf aan. Ongelofelijk! Waarom kan dit al wel in Zwitserland en China, maar in Nederland niet? Het verschil zit hem in ambitie.

 

Onderzoek en financiering

Ik roep onze Europarlementariërs daarom op om de Europese wetgeving rond deze moderne methoden te moderniseren, en ons huidige (en vooral volgende) kabinet om met de biotech-sectoren om de tafel te gaan zitten om te zorgen dat dit soort geweldige behandelingen en producten niet alleen in Nederland beschikbaar komen, maar in de toekomst ook uít Nederland komen. Meer ruimte voor biotechnologisch (klinisch) onderzoek, valorisatie, financiering en productie is daarom niet alleen goed vanuit economisch oogpunt, maar veel belangrijker is de ongekende sprong in onze kwaliteit van leven. Wij moeten als Nederland dus de ambitie uitspreken: laten we van Nederland het Boston van Europa maken!

 

Tim Zandbergen, beleidssecretaris biotechnologie

biotechnologiefinancieringgenetische modificatiegezondheidinnovatie