14 OKT, 2020 • Europees nieuws

EU doet poging tot betere coördinatie corona-aanpak

Meer transparantie en voorspelbaarheid – dat is waar bedrijven en burgers dringend behoefte aan hebben, nu Europese landen volledig ongecoördineerd besluiten nemen over hun coronabeleid. Door middel van een aanbeveling, die dinsdag door de lidstaten in de Raad Algemene Zaken werd aangenomen, probeert Europa duidelijkheid te scheppen in de warboel van reisbeperkingen.

 

Eén kaart op basis van gedeelde gegevens

Er komt een geharmoniseerd kleurcodesysteem in de EU, om een lappendeken aan reisadviezen in Europa te voorkomen. Lidstaten geven het ‘Europese RIVM’ (ECDC) het aantal nieuwe meldingen en (positieve) tests in hun land door. Op basis van die gegevens kan het ECDC een kaart opstellen, die de lidstaten moet helpen bij hun besluitvorming. Gebieden krijgen vervolgens de kleurcodes groen, oranje, rood of grijs op basis van vaste criteria. Landen bepalen uiteindelijk zelf welke maatregelen passen bij de kleurcodes.

               

Het vrij verkeer van personen

De aanbeveling stelt dat lidstaten geen reisbeperkingen op zouden moeten leggen voor groene zones. Ook zouden de lidstaten personen uit andere EU-landen niet mogen weigeren aan de grens; een quarantaine- of testverplichting blijft wel een optie. Verder wordt er gewerkt aan een Europees passenger locator form. Helaas is het advies van VNO-NCW en MKB-Nederland om testen de voorkeur te geven niet opgenomen in de aanbeveling. De quarantaineverplichting is nadelig voor bedrijven, omdat het een barrière vormt voor grensoverschrijdend handelen.

 

Op tijd melden wat er verandert

Ten slotte worden de lidstaten aangespoord om altijd ten minste 48 uur van tevoren de Commissie en de andere lidstaten in te lichten over nieuwe beperkingen. Bovendien zouden de maatregelen minstens 24 uur van tevoren voor het publiek openbaar moeten worden gemaakt.

 

Feit blijft dat volksgezondheid geen bevoegdheid van de EU is. Het blijft in dit geval dan ook slechts bij een aanbeveling – die niet bindend is. Bedrijven blijven worstelen met de wirwar aan reisbeperkingen en maatregelen in Europa. Deze aanbeveling is een klein stapje in de goede richting, maar nu de tweede golf ons bereikt heeft, is nog altijd meer afstemming en betere informatievoorziening nodig.

coronacrisiseu (europese unie)vrij verkeer