12 OKT, 2017 • Column

Is het technisch vmbo dan nu echt uit de kou?

Wat was ik blij toen ik afgelopen maandag het Regeerakkoord onder ogen kreeg: 100 miljoen naar het technisch vmbo. Eindelijk! Al jaren proberen VNO-NCW en MKB-Nederland de politiek ervan te overtuigen hoe belangrijk het is om het technisch beroepsonderwijs niet in de kou te laten staan. Niet alleen omdat bedrijven staan te springen om technische vakkrachten, maar ook om al die duizenden meisjes en jongens die voor technisch onderwijs kiezen een hart onder de riem te steken. Dat ook zij het waard zijn om in te investeren.

Repen tape

Want wat is het hard nodig. Veel scholen zitten nu nog met de handen in het haar omdat de vernieuwde vmbo-profielen amper te betalen zijn. Plak vier lange repen tape op de grond en voila, je hebt een vrachtwagen om mee te oefenen. Dat is de realiteit waar veel technische vmbo-scholen mee te dealen hebben. Op zich niet gek: technisch beroepsonderwijs is duur. Een volledig ingericht lokaal installatietechniek kost zo dik een half miljoen euro. Het gevolg is dat de kinderen die voor techniek kiezen soms al niet eens meer op de fiets naar school kunnen, omdat scholen stoppen met het aanbieden van techniek. En kinderen die het willen kiezen, noodgedwongen een andere keuze moeten maken.

Witte plekken

Dat tij moet absoluut gekeerd worden. Mijn voorstel is dan ook om die 100 miljoen het begin te laten zijn van iets heel moois. Met elke vmbo-school een envelopje toe te schuiven kom je er niet. Kijk nou waar de witte plekken zijn, waar het technisch vmbo echt aan het verdwijnen is of zelfs al is verdwenen. En waar mbo-scholen, samen met de bijbehorende opleidingsbedrijven gefinancierd door het bedrijfsleven, al wél de nodige voorzieningen hebben. En zorg er nou voor dat die verbindingen worden gelegd. Mbo, vmbo-scholen, opleidingsbedrijven en bedrijfsscholen van branches en bedrijven in een regio, die samen zorgen voor aantrekkelijk technisch beroepsonderwijs. Ik ben er van overtuigd dat er dan ook weer meer leerlingen kiezen voor een opleiding als verspaner, installateur of autotechnicus.

Docenten

Dan zijn we er trouwens nog niet. Het technisch vmbo krijgt een tekort aan goede docenten. Genoeg bekwame vaklieden uit het bedrijfsleven willen best een of twee dagen per week lesgeven, maar wet en regelgeving staat dat nu nog in de weg. Lieve regering: als u al zo goed bezig bent, mag dit dan stap twee zijn in een toekomstbestendig technisch vmbo?

Gertrud van Erp

Secretaris onderwijs

mboonderwijsonderwijs en bedrijfslevensbb (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven)technisch vmbo