14 FEB, 2025 • Nieuws

Natuurorganisaties, bedrijfsleven en bouwers reageren op eerste aanzet ‘stikstofcommissie’ kabinet: 'De tijd van uitstel is voorbij’

Minister Wiersma heeft vandaag bekend gemaakt welke stappen het kabinet wil doorlopen om Nederland uit de stikstofklem te halen. Het is goed dat dit urgente probleem nu kabinetsbreed wordt opgepakt.

Maar er is nu ook snelheid geboden om natuur te laten herstellen en zo ruimte te creëren voor woningbouw en economische ontwikkeling. Daarom vragen VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu het kabinet dringend om snel met juridisch houdbare maatregelen te komen die ook echt stikstofuitstoot verminderen. Dat kan met de concrete plannen voor stikstofreductie die de 4 organisaties het kabinet eind vorig jaar al aanreikten.

Nederland zit al jaren met een enorm stikstofprobleem. In december stelde de rechter vast dat zogenoemd ‘intern salderen’: binnen een stikstofvergunning uitbreiding of wijziging van economische activiteiten, niet meer mag. Het gaat slecht met de natuur; zeldzame planten en dieren verdwijnen. Het verkrijgen van natuurvergunningen wordt daardoor zo moeilijk dat er nauwelijks huizen meer gebouwd kunnen worden, dijken niet versterkt kunnen worden, de energietransitie stilligt, bestaande vergunningen van bedrijven op losse schroeven komen en verduurzaming van de industrie en de landbouw stilstaan. Alleen daadwerkelijke en spoedige vermindering van stikstofuitstoot biedt boeren en bedrijven toekomst, geeft ruimte om natuur te versterken en weer te kunnen bouwen. Er is met spoed een juridisch houdbare en effectieve oplossing nodig, bepleiten de partijen, waarmee emissies gegarandeerd naar beneden gaan.

VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu presenteerden eind vorig jaar gezamenlijk een emissiereductieplan met een samenhangend pakket aan oplossingen voor de stikstofcrisis. In dit plan laten deze partijen, die een breed spectrum van de maatschappij vertegenwoordigen, zien dat ze samen tot oplossingen komen voor een gezonde, groene toekomst en een duurzaam evenwicht tussen economie en ecologie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft de Minister verzocht dit emissiereductieplan te integreren in de stikstofaanpak. De partijen vragen het kabinet om het voorgestelde maatregelenpakket zo snel mogelijk uit te voeren en dus met name op stikstofreductie te focussen zoals minister Wiersma beschrijft in ‘spoor 2’ in haar brief.

biodiversiteitpas (programma aanpak stikstof)stikstof