Het is misschien wel een van de minst bewerkte producten ooit: matzes. Meel, een beetje water en het resultaat daarvan dan een minuutje in de oven. In Enschede staat de enige matzesfabriek van Nederland. In de serie vernieuwers: Hollandia Matzes
Het is laden en lossen bij de paasbrodenfabriek van Hollandia in de binnenstad van Enschede. Want hoewel Pasen er bij ons alweer even opzit, zou het op de foto weleens vlak voor deze christelijke feestdag kunnen zijn. Er zitten nog geen blaadjes aan de bomen, maar de medewerkers van de fabriek hebben de onderarmen al ontbloot.
Met twee zakken tegelijk wordt het meel voor de paasbroden die hier worden gemaakt, ook wel matzes genoemd, naar binnen gehesen. Dit is meteen ook het enige ingrediënt dat wordt gebruikt voor het maken van de platte crackers. Oh ja, en nog een beetje water. Wie goed kijkt ziet dat het meel afkomstig is van de bekende Koopmansfabriek uit Leeuwarden.
Een verdieping lager verlaten, onder de goedkeurende blik van de productieleider, de dozen met matzes via een glijbaan de fabriek. Op naar misschien wel een vrolijk gedekte paastafel. In binnen- en buitenland, want bij Hollandia produceren ze niet alleen voor de Nederlandse markt.