6 OKT, 2022 • Allemaal familie
Met je broer in de zaak: ‘Blijf altijd samen, zeiden onze ouders’
Ze begonnen met nog geen 100 gulden omzet per dag, de gebroeders Singh in hun Surinaamse eethuis De Hapjeshoek in metrostation Waterlooplein in Amsterdam. Een recensie in het Parool veranderde alles…
Bitu Singh (57)
‘We droomden eigenlijk al van een eigen bedrijf. Mijn broer en ik hebben eerst jaren op het Waterlooplein in een pizzeria gewerkt, gewoon in loondienst. Hier op deze plek zat toen een muffinzaak, De Hapjesman. De eigenaar kwam weleens bij ons koffie drinken en vroeg op een gegeven moment of wij zijn zaak niet wilden overnemen. We zijn toen gaan praten. Dat is nu bijna 27 jaar geleden. Later is ons kleine broertje hier ook komen werken.’
‘Het eerste jaar was heel moeilijk. We hadden nog geen 100 gulden omzet op een dag. Alle gerechten, het hele menu, heb ik mezelf geleerd. Op gevoel. Langzaam gingen de zaken beter. Waarom een Surinaams eethuis? Indiaas koken is niet zo gemakkelijk, dat duurt allemaal veel langer. Mensen die hier komen, willen even snel wat eten en niet een half uur op een gerecht wachten.’
Allemaal familieNederland telt duizenden familiebedrijven, maar hoe is het eigenlijk om in zo’n bedrijf te werken met je vader, zus, dochter, moeder, broer of neef? Levert dat vaak spanning op, of begrijp je elkaar ook zonder woorden? Forum spreekt ondernemende familieleden, over hun drijfveren en relatie met elkaar. Lees onderaan deze pagina andere afleveringen uit de serie.
‘Ik vind het niet moeilijk om met familie te werken. Anders zouden we het niet zo lang volhouden. We zijn wel een beetje hetzelfde, we houden alle drie van hard werken. Maar het is niet gemakkelijk, ik ben hier bijna zeven dagen per week. Ruzie hebben we bijna nooit. Ik kan wel eens kwaad worden wanneer het druk wordt. In de keuken moet ik rustig mijn werk kunnen doen, niet haasten. Dat zeg ik altijd tegen de jongens hier, anders gaan we fouten maken.’
‘We kregen een 9,5, het hoogste cijfer ooit gegeven’
‘In de zomer werden we verrast door een recensie in het Parool. We kregen een 9,5, het hoogste cijfer dat ze ooit hebben gegeven. Dat is toch wel erkenning voor ons werk. De dag dat de recensie verscheen was mijn broer Jagga met vakantie en een andere medewerker zat ziek thuis. En de mensen bleven maar komen, de hele dag. Ze stonden hier in het station tot aan de roltrap. Aan het eind van de dag was alles, alles op. Geen rijst, geen broodjes meer. En sindsdien is het eigenlijk altijd druk, ook in het weekend. Mensen komen uit het hele land naar ons toe.’
Jagga Singh (50)
‘Ondernemen zonder mijn broers? Dat kan niet. Mijn ouders zeiden ook altijd: ‘Blijf bij elkaar.’ Dit is ook hun droom. Dat heeft ook te maken met onze cultuur. Familie is bij ons heel belangrijk. Mijn vader leeft niet meer, mijn moeder is bijna 75 en woont nog in India. Ze komt regelmatig naar Nederland. Het helpt haar dat we samen zijn, daar is ze trots op. Ze heeft maar drie kinderen en wij zijn allemaal hier. Ze mist ons en de zes kleinkinderen.’
‘Ik ben zeker trots op wat we hier de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Mijn oudste broer kwam in 1986 naar Nederland toe, uit Punjab, het noordwesten van India. Ik ben vier jaar later gevolgd en daarna kwam de jongste. Ik was toen begin twintig en begon hier in Amsterdam echt een ander leven. Alles was nieuw en anders. Ik sprak geen woord Nederlands, geen Engels. Ik ben meteen met mijn broer gaan werken. Eerst in de Surinaamse toko, later in de pizzeria.’
‘we nemen elke beslissing samen’
‘We hebben een duidelijke taakverdeling, mijn broer is de kok, de baas in de keuken. Ik doe van alles; de inkoop, administratie, bediening. Ons jongste broertje helpt in de keuken en de bediening. We zijn wel verschillend. Mijn oudste broer is heel rustig, maar als hij kwaad wordt, dan hij is ook kwaad. Hij houdt echt van zijn werk, ik natuurlijk ook maar soms ben ik een beetje lui. We wonen alle drie in Amsterdam-Zuidoost. Mijn oudste broer woont achter ons, de jongste tien minuten verderop. We zien elkaar buiten het werk ook veel, op verjaardagen vooral. Elke twee weken hebben we wel weer een feestje.’
‘Ik ben in mijn hoofd eigenlijk altijd met het werk bezig. Mijn broers ook, we nemen elke beslissing samen. Wat kan er beter? We hebben eigenlijk nooit woorden, we gaan geen ruzie maken over iets kleins. We hebben net een grote keuken in Diemen gekocht, we willen gaan groeien, bezorgen in heel Amsterdam, catering. Er is ook veel belangstelling voor een franchise maar we willen de kwaliteit wel zelf in de hand houden. Daarom moet altijd een van ons erbij zijn. Een medewerker kijkt toch met een andere blik, die haalt net niet een extra doekje over de tafel.’
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.