Verduurzaming: dit is de megaklus die de basisindustrie te wachten staat

10-11-2021

De basisindustrie is de voorkant van de maakindustrie. Zij maakt uit grondstoffen halffabricaten van bijvoorbeeld staal, steen, glas en diverse chemische (kunst)stoffen. Ook dat deel van het bedrijfsleven moet verduurzamen. Het grote probleem is: hoe doe je dat op die schaal?

 

Het zal niet bij iedereen bekend zijn, maar de basisindustrie is belangrijk voor Nederland. De sector draagt met 120 duizend banen bij aan de werkgelegenheid (2017). En in 2017 werd er zo'n 17 miljard euro omzet behaald.

 

Basisindustrie goed voor export 

En de Nederlandse basisindustrie is een belangrijke internationale speler. Zo produceert Nederland relatief veel basisproducten ten opzichte van andere landen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in de bedrijfstakken staal, chemie en raffinage circa driekwart van de productie bestemd is voor export:

 

- 75 procent van het ijzer en staal is bedoeld voor export

- 85 procent van ethyleen dat in Nederland wordt geproduceerd is bedoeld voor export

- en 89 procent van de kunstmest die hier wordt gemaakt is voor export bedoeld

 

Maar de basisindustrie is ook een tak van de industrie waar de verduurzamingsopgave heel erg groot is:

Infographic: Maren Bruin

Verduurzamen is complex voor de bassindustrie

Niet voor alles is al een duurzame oplossing. Wat te doen met onmisbare chemicaliën die bij verbranding CO2 opleveren. En de energieintensieve industrie wil misschien wel over op groene waterstof, maar daar wordt nu bij lange na niet genoeg van geproduceerd.

Infographic: Maren Bruin

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

Andere infographics van opinieblad Forum bekijken?
Bekijk ook de infographicverhalend die we maakten over ondermijnende criminaliteit, de schuldenberg waarmee ondernemers worstelen na de coronacrisis, de miljoenennota van de private sector en de harde getallen achter van werk-naar-werk.