Emmertje melk mee, stremsel en zuursel erbij, en kinderen kunnen zelf kaas maken. Deze ondernemer maakt zo verbinding met de jeugd. 'Niet voor míjn tijd, maar voor de generatie na mij. Want de jeugd leidt straks deze fabriek.'
Kijk naar links, kijk naar rechts. Boerderijen, tractors, weilanden tot aan de horizon. Hier, midden in het dorp Rouveen – onderdeel van de gemeente Staphorst – staat Rouveen Kaasspecialiteiten, met Klaas Hokse aan het roer. 'Zie je zwarte, of groene kaas in een winkel? Grote kans dat die van ons komt', aldus Hokse. Aan 'zijn' coöperatie zijn 240 melkveehouders verbonden. Zo’n 200 medewerkers maken er 400 kaassoorten voor verkoop in 160 landen.
Rouveen Kaas is vergroeid met het dorp. 'We zijn hoofdsponsor van de jeugdvoetbal, de muziekvereniging, de Oranjevereniging. Niet dat onze naam op grote vlaggen staat. Wij hoeven niet op de voorgrond, dat past niet bij ons.'
Waarom Rouveen kazen samenwerkt met een educatiecentrum
Waar Hokse veel plezier in heeft, is de samenwerking met Stichting De Veldschuur. Met dit educatiecentrum zorgt het bedrijf ervoor dat basisschoolkinderen een dagje kaas komen maken bij gepensioneerd kaasmaker Bolks. 'Ze krijgen een emmertje melk, daar gaat stremsel bij en zuursel. Ondertussen legt hij uit hoe dat precies werkt. Uiteindelijk nemen de kinderen een kaasje mee naar huis, en als dat vier weken oud is, eten ze dat lekker op met papa of mama. Vaak krijg ik een appje op zondag: Ha Klaas, we zijn nu je kaasje aan het eten!'