29 SEP, 2017 • Overlevers

Wist u dat? Royal Eijkelkamp begon ooit als een Gelderse smederij

Botswana, China, de meren van Bakoe. Als Jan Eijkelkamp niet op het idee voor een grondboor was gekomen, was Royal Eijkelkamp misschien nooitiets anders dan een kleine smederij in Gelderland geweest.

Een aai over de zachte neus en een geruststellend woordje in het oor. Het paard werkt zonder tegenstribbelen mee terwijl het beslagen wordt. Twee mannen houden het been van het dier omhoog. De smid slaat een hoefijzer onder zijn voet.

Toch is het een ietwat vreemd tafereeltje. Tegen de gevel van het huis – zou het de smederij zijn? – staan lege olievaten en wat herenfietsen en op de grond liggen gasflessen. Wat nou als het paard schrikt en daar per ongeluk tegenaan schopt? Dan is er paniek in de tent.

Als je naar de oude foto kijkt, kun je het je bijna niet voorstellen: tegenwoordig doet dit meer dan 100 jaar oude bedrijf, Royal Eijkelkamp, bodemonderzoek in Botswana, voorspelt (en voorkomt) het overstromingen in China én monitort het de waterkwaliteit in de meren van Bakoe. En dan is er ook nog de Eijkelkamp Foundation met projecten in Benin en Myanmar.

Eijkelkamp was ooit een smederij

Hendrik Eijkelkamp krijgt het smeden met de paplepel ingegoten. Als zoon van een smid heeft hij ook interesse in het vak. Hij krijgt een baantje als knecht, maar in 1911 ziet hij kans om in het Gelderse dorpje Lathum een smederij over te nemen. Daar is niet alleen smid, maar verzorgt ook het onderhoud van de machines op de steenfabrieken in de buurt. Binnen de kortste keren is er zoveel werk dat Hendrik knechten in dienst neemt. En dat komt goed uit, want als hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in dienst moet, wordt het werk op de smederij door de knechten overgenomen.

Dat oude aambeeld van Hendrik Eijkelkamp, waar het allemaal ooit mee begon, wordt nog steeds gebruikt hoor. Kijk maar:

https://youtube.com/watch?v=bRRUn-5xKu8

Zo groeide Eijkelkamp uit tot een groot bedrijf

In 1947 krijgt Hendrik versterking van zijn zoon Jan Eijkelkamp. Een slimme kerel met een neus voor zaken. Als Jan van de Landbouwhogeschool Wageningen opdracht krijgt om een handboor te maken voor bodemkundig onderzoek, doet hij dit zo goed dat er meteen een order voor 25 stuks volgt. De boren worden niet alleen gebruikt voor grondonderzoek, boeren gebruiken ze ook voor het zetten van palen. De opdrachten nemen toe en de boren zijn niet aan te slepen. De smederij van Hendrik Eijkelkamp is een nieuwe weg ingeslagen en is officieel grondborenleverancier.

Maar wat zie je nou precies op de foto? Nou, smid Jan Eijkelkamp. Die kan echt van alles. Fietsen repareren, loodgieterswerk, dakreparaties. Maar ook voor het beslaan van paarden draait hij zijn hand niet om. Met hem begon de smederij ooit.

Leuk hoor die grondboren, maar waar zijn ze precies voor en hoe werkt het nou eigenlijk?Bekijk dit filmpje van Royal Eijkelkamp maar eens.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

ondernemerschapoverleversroyal eijkelkampwater