19 DEC, 2024 • Europees nieuws
Herziening EU aanbestedingsrichtlijn: wel strategische doelen maar geen volledige harmonisering
Met het aantreden van de nieuwe Europese Commissie op 1 December wordt ook de agenda voor de komende jaren gepresenteerd. Herziening van de aanbestedingsrichtlijn staat hoog op die agenda. De Commissie wil evalueren of deze nog voldoende up-to-date is en streeft naar meer harmonisatie van nationale aanbestedingsprocedures.
Daartoe is vorige week een consultatie geopend waarin stakeholders mee kunnen denken over hoe de aanbestedingsrichtlijn in de praktijk werkt en wat verbeterd kan worden. Tegelijkertijd werkt het Europees Parlement de komende maanden aan een ‘eigen initiatief’-rapport, waarin het Parlement pro-actief zijn inzet op de herziening neerlegt. De Nederlandse Europarlementariër Jeannette Baljeu (VVD) is namens de Renew-fractie schaduwrapporteur.
In Nederland worden aanbestedingen in principe niet alleen op prijs gewonnen. Nederland is hierin een koploper. Het is van belang dat dit ook op Europees niveau beleid wordt. Zo kunnen duurzamere oplossingen, betere arbeidsomstandigheden of weerbaardere ketens beloond worden.
Harmonisatie binnen Europa is van belang maar de vraag is of een verordening op dit moment het juiste instrument hiervoor is. De verschillen in de aanbestedingsmarkten zijn zeer groot. Een lastenluwe implementatie moet voorop staan, met aandacht voor de administratieve last bij bedrijven. Dat kan door binnen de bestaande nationale kaders ruimte te bieden om de strategische doelen te realiseren, zonder dit vanuit Brussel volledig te dicteren.
Tot slot moet er ook goed gekeken worden naar de internationale context. De EU is aangesloten bij het Government Procurement Agreement (GPA) van de WTO, dat wij ook hoog in het vaandel houden. Een land zoals China is daar niet bij aangesloten en geniet dus niet dezelfde rechten op de Interne Markt. Dit kan gebruikt worden- net zoals de bestaande instrumenten over foreign subsidies (FSR) en het international procurement instrument (IPI)- als er sprake is van oneerlijke concurrentie of strategische belangen.
De consultatie van de Europese Commissie staat tot 7 Maart open. Wij zullen in overleg met onze leden inbreng geven. In het Parlement zal waarschijnlijk in februari een eerste concept van het rapport beschikbaar zijn, waarna er door relevante diverse commissies van het EP over gesproken zal worden. De stemming over het rapport is vooralsnog voor juni gepland. Tegelijkertijd zijn we ook in Nederland druk in gesprek met het ministerie van J&V over de Nederlandse aanbestedingsrichtlijn.