Grondstoffen voor paracetamol, waarom levert dat hoofdpijn op?

28-06-2024

Elke dag gebruiken we producten gemaakt van grondstoffen die we niet uit Nederland of zelfs Europa halen. Eén natuurramp, conflict of piratenaanval en die aanvoer is verstoord, met grote schade voor onze economie. Tijd om snel minder afhankelijk te worden, maar kan dat? Deel 4: paracetamol.  

Iedereen heeft wel een pakje paracetamol in de kast. De pijnstiller is overal verkrijgbaar en spotgoedkoop. De Wereldgezondheidsorganisatie labelt het als een essentieel geneesmiddel. Alleen al in Nederland gebruiken we zo'n twee miljard pillen per jaar. Daar kunnen we niet zonder, toch?    

 

Goedkoop fabriceren

Paracetamol is een generiek geneesmiddel: met dezelfde bestanddelen als het originele merkmedicijn en dezelfde werking. Iedereen mag het maken. Producenten vinden locaties om de pillen zo goedkoop mogelijk te fabriceren. Die liggen bijna allemaal buiten Europa.

 

Europese markt

Europa is een wereldwijde grootverbruiker van paracetamol, en veel pilletjes worden daadwerkelijk in Europa geproduceerd. Apotex, een Canadese farmaceut gevestigd in Leiden, produceert ongeveer de helft van de Nederlandse vraag naar paracetamol. Teva (Israëlisch-Amerikaans) produceert een groot deel van haar pillen voor de Europese markt in Duitsland.   

Dat klinkt alsof we best in onze eigen vraag naar paracetamol kunnen voorzien. Toch zijn we voor de productie ervan grotendeels afhankelijk van Aziatische landen. Hoe zit dat?  

 

Productie grondstoffen

Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm (de branchevereniging voor zelfzorgmiddelen) legt uit: 'Je hebt te maken met de productie van het pilletje, en de productie van de gróndstof voor het pilletje. In Europa worden de tabletten op veel plekken gemaakt, maar de werkzame stoffen komen voornamelijk uit Azië.' 

 

We hoeven niet zo afhankelijk te zijn van China

 

Actief ingrediënt

Ongeveer twee derde van deze Active Pharmacutical Ingredients (API’s) worden gemaakt in China en India. Daar kunnen de stoffen het goedkoopst gemaakt worden. Slechts tien procent wordt in Europa gemaakt. De API in paracetamol heet, verrassend, paracetamol.  

Mauritz: ‘Je kunt zelfs nog een stapje verder terug. Dan hebben we het over de KSM van paracetemol, de Key Starting Material. Dit is het stofje waarmee de productie van paracetamol in gang wordt gezet. Deze stof, para-aminofenol, wordt vrijwel exclusief in China gemaakt. Naast de kostprijs heeft dat te maken met de milieu-impact van de productie. In China zijn de milieueisen minder streng.’  

 

Minder afhankelijk van China

We hóeven niet zo afhankelijk te zijn van China. In tegenstelling tot de grondstoffen voor kunstmest en elektrische auto’s zijn de API's en KSM van paracetamol overal te produceren. India zet al stappen om de productie van KSM op te schalen, om minder afhankelijk te zijn van China. Dat kunnen we ook in Europa doen, en zelfs in Nederland. Maar dan moeten we wel dieper in de buidel tasten voor een doosje in de drogisterij.  

Waar komen de grondstoffen voor paracetamol vandaan?
Waar komen de grondstoffen voor paracetamol vandaan?
AdobeStock

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief