28 SEP, 2018 • Overlevers
Koninklijk feestje bij Rederij Kooij
De jonge Piet Kooij heeft drie passies: Amsterdam, water en boten. In 1922 gaat zijn droom in vervulling. Hij koopt een boot en gaat passagiers rondvaren in de grachten van zijn eigen Amsterdam. In de serie Overlevers: Rederij Kooij
Hoera! Prinses Beatrix en Claus van Amsberg zijn verloofd. De koninklijke familie en hun gasten maken een feestelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten met een boot van Reederij P. Kooij. Het publiek juicht en zwaait, het verliefde stel lacht. Plotseling dwarrelen er vanaf de brug bij het Thorbeckeplein vellen papier naar beneden.
Tekst gaat door na de foto
Het zijn pamfletten van de provobeweging met de leus ‘Geen monarchie maar anarchie’. Snel worden de vellen papier van de boot verwijderd, maar de boodschap is gelezen. Welke uitgestrekte hand heeft ze gegooid?
Een eigen boot
Piet Kooij heeft drie passies: Amsterdam, water en boten. Samen met zijn vader pacht hij buffetten op de veerdiensten die op het Noordzeekanaal varen van Amsterdam naar IJmuiden. Maar als hij kans ziet koopt hij in 1922 een eigen boot. Hij knapt hem op en gaat ermee passagiers rondvaren in de grachten van Amsterdam.
De rederij vervoert veel beroemde passagiers. Zo stapt in 1946 Sir Winston Churchillaan boord, maar ook Josephine Baker, Yasser Arafat, Nelson Mandela en Michael Jackson hebben een rondvaart gemaakt. In 1971 maakt de rederijhaar debuut op het witte doek met de James Bondfilm Diamonds are forever. Geschrokken passagiers van de rondvaartboot ‘Willem Alexander’ zien hoe het lichaam van een vrouw uit een Amsterdamse gracht wordt opgevist.
Dorst
Het is even wennen voor de onervaren stuurman. De eerste tocht duurt uren en de passagiers zijn wel heel dorstig. Maar al snel heeft hij de organisatie in de vingers, hij koopt meer boten en het bedrijf loopt goed.
Gevaarlijke reis
Als de oorlog uitbreekt nemen de Duitsers de meeste boten in beslag en is Piet ze kwijt. Als hij na de bevrijding het bericht krijgt dat een aantal van zijn boten in het Duitse Emden zijn gesignaleerd, onderneemt hij meteen actie. Onder escorte van de Canadezen haalt hij zijn boten op. Mét gevaar voor eigen leven, want het water is nog vergeven van de mijnen, brengt hij ze thuis, naar Amsterdam.
Benieuwd naar het filmdebuut van rederij Kooij? Bekijk dan dit filmpje
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.