Met de truttenschudder veroverde DAF de Nederlandse wegen

30-09-2021

Instappen en wegwezen. Met dit kleine autootje met traploze aandrijving kan iedereen uit de voeten. Maar dit is niet de enige slimme innovatie van Hub van Doorne. In de serie Vernieuwers: autofabrikant DAF.

 

De traditionele Prinsjesdagrijtoer zit erop, de troonrede is uitgesproken en de feestelijke outfitjes zijn nog aan. Maar bij thuiskomst staat de koninklijke familie in de tuin een verrassing te wachten. Hub van Doorne van de gelijknamige autofabriek komt het nieuwste exemplaar van de DAF, de Daffodil, aanbieden. De prinsessen staan te stralen en prins Bernard checkt het interieur. Zouden ze het al hebben geweten? Als dat geen drie hoeraatjes waard is.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de nieuwe serie vernieuwers: autofabrikant DAF. 

In 1928 richt Hub van Doorne samen met zijn broer Wim een kleine constructiewerkplaats op. Daar maken ze van alles, onder andere magazijnrekken en stalen ramen. Ze hebben meteen grote klanten te pakken: Philips en de gemeente Eindhoven waarvan ze een grote klus krijgen. Vanwege de stevige concurrentie besluiten de broers zich te gaan specialiseren in de transportsector.

Trots presenteert Hub van Doorne zijn Daffodil aan de koninklijke familie
Trots presenteert Hub van Doorne zijn Daffodil aan de koninklijke familie
Foto: Dick Coersen/ANP

In 1930 bouwt Hub een een-assig aanhangwagentje voor achter een personenauto die hij voor 280 gulden verkoopt aan Klokkengieterij Petit & Fritsen. De naam van het bedrijf wordt Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek, DAF. Vanwege de vindingrijkheid van Hub kan het bedrijf snel groeien. De uitvindingen volgen elkaar in rap tempo op. Van een ‘vederlichte’ oplegger tot de eerste containerwagen ter wereld, speciaal ontwikkeld voor het laden van spoorwegcontainers van een trein op een truck en omgekeerd.

 

Het 'pientere pookje' 

Maar de meest opzienbarende uitvinding is toch wel de personenauto DAF 600 die in 1958 op de RAI-tentoonstelling wordt gepresenteerd. De auto met het ‘pientere pookje’ dat ervoor zorgt dat je niet hoeft te schakelen: de Variomatic, een voorloper van de automaat. Het autootje kost slechts 3.980 gulden en je kunt er 90 kilometer per uur mee rijden. Zowel voor- als achteruit!

Vooral ouderen en vrouwen zijn fan van dit voertuig. Zou dat de reden zijn dat ie oneerbiedig truttenschudder met jarretelaandrijving werd genoemd?

Met vernieuwen is DAF nooit gestopt, al maakt het bedrijf geen auto’s meer maar trucks. Die mogen steeds minder brandstof verbruiken en minder CO2 uitstoten. Ga er maar aan staan.

De Van Rossems bezoeken het DAF museum te Eindhoven

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.