5 NOV, 2021 • Vernieuwers
Deze sigarenfabriek was rond 1900 vooral een vrouwenbedrijf
Misschien had het niet de voorkeur van de katholieke geestelijken, maar bij sigarenmaker Mignot en De Block waren gehuwde vrouwen meer dan welkom. In de serie Vernieuwers: sigarenfabrikant Mignot en De Block.
Wie heeft er vroeger nog sigarenbandjes gespaard? En zaten er dan misschien ook exemplaren bij van sigaren gemaakt door Mignot en De Block? Wat hadden ze mooie bandjes hè voor merken als Senator en Regal met daarop hondenrassen, windmolens en mode. In deze fabriek van Mignot en De Block in Eindhoven worden ze gemaakt. En als ze klaar zijn plakken de vrouwen een wikkel op de sigarendoosjes. Daarna worden ze netjes gestapeld, klaar voor transport. De vrouwen, soms meisjes nog, hebben lange schorten voor, het haar opgestoken of gevlochten. Aan de muur hangen gaslampen met een kapje. Het ziet er strak en georganiseerd uit.
VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de nieuwe serie Vernieuwers: sigarenfabrikant Mignot en De Block.
Wereldtentoonstelling
In 1858 bouwen de zwagers en sigarenmakers Adolf Mignot en Anthony de Block een sigarenfabriek. Met een startkapitaal van 20.000 gulden beginnen ze een vennootschap ‘tot het drijven van handel in, en het fabriceren van Tabak, Sigaren, Karotten, Snuif en wat daartoe behoort’. Ze nemen 25 man personeel in dienst, Mignot doet de bedrijfsvoering en De Block de handelsbetrekkingen. De beginjaren zijn niet heel rooskleurig, maar de wereldtentoonstelling in Parijs levert ze een bronzen medaille op en het tij keert. Zo goed zelfs dat ze zich al snel de grootste sigarenfabriek van Nederland kunnen noemen. Er volgt een omvangrijke uitbreiding en de productie gaat al rap naar 50 miljoen stuks per jaar. Ook de slimme stap om te gaan exporteren legt het bedrijf geen windeieren.
Te diep in het glaasje
Dat er zoveel meisjes en gehuwde vrouwen werken is voor die tijd heel opvallend, ondanks de bezwaren van de katholieke geestelijken. Zou het ermee te maken kunnen hebben dat het mannelijke personeel op zondag vaak iets te diep in het glaasje kijkt en op maandag nog weleens verstek laat gaan?
Lange tijd is het maken van sigaren voornamelijk handwerk, maar Mignot & De Block is een vooruitstrevend bedrijf. In 1863 kopen ze een machine voor de productie van het binnenwerk van de sigaren en later ontwikkelen ze zelf een machine voor eigen gebruik.
De arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf zijn goed en de werksfeer is prettig. Naast een ziekenfonds kan het personeel ook gebruikmaken van een fabrieksfonds voor hen die korte of langere tijd niet kunnen werken. Dus waarom zou je ergens anders aan de slag gaan? Zeker als je ook nog een financiële beloning krijgt als je 25, 40 of 50 jaar in dienst bent.
Mignot en De Blockplein
In 1969 neemt tabaksproducent Philip Morris de fabrieken van Mignot & De Block over. De sigarendivisie wordt verkocht aansigarenfabriek Hofnar. Als Philip Morris in 1982 uit Eindhoven vertrekt wordt de enorme fabriek gesloopt. Al wat rest op de plek waar dit ooit zo succesvolle bedrijf stond, is een appartementencomplex op het Mignot en De Blockplein.
Leuk filmpje ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Mignot en De Block
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen?Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.