Kip caravans begon met een liefdesnestje op de Veluwe

16-06-2022

Nog even, dan is het vakantietijd en trekken Nederlanders er weer massaal op uit. Als je nou met de caravan op pad gaat, denk dan eens aan caravanfabrikant Jan Kip en zijn romantische bouwsel. In de serie Vernieuwers: Kip caravans

 

‘Kom maar hoor, wij zetten wel even een trekhaak op uw autootje.’ Je hoort het ze zeggen, deze smeden van Kip, de enige caravanfabrikant van Nederland. Want als je hier een caravan koopt of huurt, dan kun je ter plekke een trekhaak op je auto laten zetten. Super service natuurlijk. In een werkplaatsboekje staan eenvoudige werktekeningen voor de verschillende autotypes, compleet met materiaallijst. En als de verhuurperiode voorbij, wordt de trekhaak zo nodig ook weer gedemonteerd.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de serie Vernieuwers: Kip caravans.

Juffrouw De Roos

Jan Kip uit Hoogeveen krijgt in 1934 een vergunning om een carrosseriebedrijf te beginnen. Hij begint bescheiden met boerenkarren en aanhangwagentjes. Maar dan krijgt hij een relatie met ene juffrouw De Roos uit Amsterdam. Omdat ze zo ver uit elkaar wonen komt hij op een idee. Hij neemt een onderstel, zet er wat wandjes en een dak op en het liefdesnestje op wielen is klaar. Zijn eerste caravan is gebouwd en de geliefden kunnen elkaar, halverwege op de Veluwe, elk weekend ontmoeten.

Een trekhaak monteren? Dat is een fluitje van een cent voor deze mannen van Kip caravans
Een trekhaak monteren? Dat is een fluitje van een cent voor deze mannen van Kip caravans
Foto: Kip caravans, 1952

Krielkip

Zijn bouwwerk valt op en al snel is er flinke belangstelling voor. Want wat een vrijheid heb je, als je met je eigen verrijdbare huis op vakantie kunt gaan. Jan Kip gaat door op de ingeslagen weg en in 1949 komen de eerste caravans van zijn hand op de markt. In het begin zijn het vooral kleine wagentjes met grappige pluimveenamen. Zo is er het Kuiken, een kleine caravan met een opvallende achterklep. De Krielkip is nog kleiner en heeft een hefdak dat af te sluiten is met een oranjekleurig doek. Maar al snel rollen er meerdere modellen van de band en 1971 produceert Kip maar liefst 10.000 caravans.

 

Romantisch logo

Het bedrijf blijft zich vernieuwen, en weet zelfs door de ontwikkeling van gestroomlijnd rijden de luchtweerstand tot wel 30 procent te verminderen. En dat merk je wel in je portemonnee bij de benzinepomp. Het gaat niet altijd even goed met de zaken en er volgen wat buitenlandse overnames. Maar sinds 1981 is Kip weer een zelfstandig bedrijf. Een leuk weetje: het logo van Kip bestaat uit een carrosseriewiel, een roos en een kip. Is dat niet romantisch?

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.