Akkoord bijstook biomassa is goede tussenstap

19-03-2015
  • Akkoord levert strenge eisen aan duurzaamheid bijstook op
  • Het is daarmee duurzame tussenstap
  • Doelstellingen Energieakkoord komen zo dichterbij


Een tussenstap in de lange weg naar een duurzame energiehuishouding. Zo werd het akkoord over biomassa tussen milieubeweging en energiebedrijven van afgelopen week getypeerd in een landelijke krant. En zo is het maar net.

Dankzij deze afspraken zal het aandeel hernieuwbare energie van 4,5 naar 5,7 procent stijgen, een kleine bijdrage dus aan de doelstellingen van het Energieakkoord. En een nog kleinere bijdrage aan de totale energieopwekking in Nederland. Is dat een reden voor cynisme? Nee, want er ís nu eenmaal geen instant oplossing voor het bereiken van een duurzame energiehuishouding.

Wat er wel ligt is een concreet plan in de vorm van het Energieakkoord over welke stappen er genomen moeten worden om daar dichterbij te komen. Biomassa vormt daar een onderdeel van. Met zonne- en windenergie is een hoger rendement te behalen. Maar in het land van molens, is opvallend veel weerstand tegen windmolens. ‘Niet mooi, niet in mijn achtertuin, niet in het zicht’. Het komt niet van de grond. En daarmee zetten ‘wij Nederlanders’ onszelf steeds op achterstand. Of ‘we’ blijven klagen (wat niets helpt) dat we niet voorop lopen. Of we maken een begin met het vieren van kleine succesjes.

Dit artikel komt uit de print Forum