Dijksma op de goede weg met CO2-prijs

18-02-2016

• Zorg dat emissiehandelssysteem goed werkt
• Meer nodig om klimaatprobleem aan te pakken

Goed nieuws: staatssecretaris Dijksma gaat zich hard maken voor een mondiale prijs voor de uitstoot van koolstofdioxide. Dat is essentieel voor het behalen van de afspraken die tijdens de Klimaattop in Parijs zijn gemaakt. Critici vragen zich wellicht af waarom Europa niet eerst zelf zorgt dat een eigen systeem helemaal naar behoren werkt.

Ten eerste is het zinnig om vast te stellen dat daar al hard aan wordt gewerkt. In Europa hebben we een emissiehandelssysteem, EU ETS, voor zowel de energiesector als de energie-intensieve industrie. Daardoor zijn emissiereducties in die sectoren per definitie gegarandeerd. De afgelopen periode heeft de Europese Commissie al verschillende voorstellen gedaan om dit systeem te versterken. Dit moet leiden tot een versteviging van het prijssignaal én een versneld tempo van reducties. Prijzenswaardige initiatieven, die bovendien kansen bieden voor het bedrijfsleven.

Maar uiteindelijk is het niet voldoende om klimaatverandering tegen te gaan. Waarom? Maar 11 procent van de mondiale uitstoot komt uit Europa; in 2050 zal dat nog maar 4 procent zijn. Daarmee is klimaatverandering een mondiaal vraagstuk en dat vraagt nou eenmaal om een mondiale aanpak. Niet alleen omdat dat op termijn de enige effectieve aanpak is, maar juist ook om te zorgen voor een gelijk speelveld. Zolang er geen sprake is van een mondiaal CO2 prijs worden internationaal concurrerende bedrijven gestimuleerd om hun nieuwe investeringen buiten Europa te doen. Dat zorgt ervoor dat banen, productie én daarmee samenhangende CO2-uitstoot uit Europa kunnen ‘weglekken’. Dat lost het klimaatprobleem niet op en gaat bovendien ten koste van economische groei en werkgelegenheid.

Zolang er nog geen mondiale CO2-prijs is, blijven maatregelen om de concurrentiepositie van de internationaal concurrerende industrie te beschermen noodzakelijk. Mét een mondiale prijs, betaalt de vervuiler. Koplopers op het gebied van energie- en CO2-efficiëntie worden dan juist beloond voor hun inspanningen. Dat maakt investeren in duurzame energie bovendien aantrekkelijker. En dat is de enige manier om het klimaatprobleem op te lossen.

Dit artikel komt uit de print Forum