Minder bureaucratie rond aannemen van mensen met beperking

02-03-2016

Als werkgever je steentje bijdragen aan het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking wordt een stuk makkelijker. Staatssecretaris Jetta Klijnsma beloofde dat onlangs in een brief aan de Kamer. Daarvoor komt ze na de zomer met een wetsvoorstel met daarin een aantal wijzigingen en vereenvoudigingen van de Participatiewet.

Het gaat om maatregelen die buitengewoon welkom zijn. Klijnsma laat er bovendien mee zien dat ze goed heeft geluisterd naar de geluiden van ondernemers en gemeenten die met enige regelmaat vastlopen op de bureaucratie rond de Participatiewet.

Eén ding waar ondernemers blij van worden is de mogelijkheid van loonkostensubsidie voor werkgevers die al een arbeidsbeperkte werknemer in dienst hebben. Een andere verbetering die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil invoeren, is een vaste loonkostensubsidie van 50 procent van het minimumloon in de eerste zes maanden van het dienstverband. Dat maakt de start van een dienstverband met iemand die binnen de doelgroep van de banenafspraak valt een stuk overzichtelijker voor een werkgever.

Na het eerste halfjaar volgt dan een loonwaardemeting op de werkplek om de hoogte van de vervolgens nog benodigde loonkostensubsidie te bepalen. Ook wordt de termijn voor het herbeoordelen van de loonwaarde op de werkplek flexibeler: afgestemd op de verwachte ontwikkeling van de persoon in plaats van bijvoorbeeld elk jaar omdat dat nu eenmaal de regel is.

Ook noemt Klijnsma het van groot belang dat gemeenten en UWV de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed in beeld hebben. Alleen op die manier kunnen zij geschikte kandidaten voordragen als werkgevers passend werk hebben, iets waar het tot nu toe vaak aan ontbreekt. Afspraak is dat er tot eind dit jaar 57.500 gevalideerde profielen beschikbaar worden gemaakt voor werkgevers om uit te putten.

Het wegnemen van bureaucratie zorgt ervoor dat werkgevers voortvarend verder kunnen met het bieden van arbeidsplaatsen aan arbeidsgehandicapten. Dat brengt het doel – het creëren van honderdduizend banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – weer een flinke stap dichterbij.