Raak nu niet in paniek over energietransitie

09-10-2014

Als we de doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing uit het Energieakkoord willen halen, moeten alle zeilen worden bijgezet. Dat was deze week de boodschap van de Nationale Energieverkenning, uitgevoerd door onder meer Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens het onderzoek komt Nederland in 2020 uit op 12 procent hernieuwbare energie, 2 procent minder dan in Europees verband is afgesproken.

Moeten we ons nu ernstig zorgen maken? Nee. Het Energieakkoord voor duurzame groei is een jaar geleden afgesloten, en de uitvoering ervan is in volle gang. In de Nationale Energieverkenning wordt dan ook geconcludeerd dat de Nederlandse energiehuishouding flink in beweging is, en dat de transitie naar duurzaamheid langzaam aan zichtbaar wordt. Als het onderzoeksresultaat iets aangeeft, dan is het dat de doelstellingen ambitieus zijn en dat we ook de komende jaren nog werk te verzetten hebben om deze te realiseren.

In 2016 is een eerste evaluatiemoment afgesproken. Als dan blijkt dat de doelstellingen niet zullen worden gehaald, kan het akkoord alsnog tegen het licht worden gehouden. Daarvoor is het nu simpelweg nog te vroeg. Dus geen paniek, maar handen uit de mouwen.