Stop concurrentie door overheid. En nu echt

15-04-2015
  • Wet Markt en Overheid moet beschermen tegen oneerlijke concurrentie
  • Maar schiet tekort: zorg nu snel voor wet die wél werkt

Een doorn in het oog van elke ondernemer: oneerlijke concurrentie door de gemeente. Sinds 2012 worden die ondernemers beschermd door de Wet Markt en Overheid, een wet die voorschrijft dat gemeenten alleen onder bepaalde voorwaarden diensten mogen aanbieden aan consumenten. Zo moet de integrale kostprijs doorberekend worden.

So far, so good. Of nou ja, eigenlijk niet. De wet werkt namelijk voor geen meter. Ten eerste omdat zo'n integrale kostenprijs niet hetzelfde is als de prijs die een ondernemer moet vragen om winst te maken en zo zijn bedrijf draaiende te houden. Ten tweede is gebleken dat gemeenten veel te gemakkelijk een activiteit 'algemeen belang' toedichten, waardoor ondernemers met lege handen staan. Terwijl de gemeente dan marktactiviteiten onder de kostprijs kan aanbieden. Klagen vinden sommige ondernemers moeilijk, want diezelfde overheid kan ook hun opdrachtgever zijn.

Ook Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt, stelt dat gemeenten moeten uitkijken dat ze niet doen wat de markt zelf kan regelen. De Wet Markt en Overheid is daar op dit moment geen goed instrument voor. 'Zo'n algemeen belang uitzondering is een te makkelijke escape', zegt hij deze week dan ook in een interview met Forum. 'Dit jaar wordt de wet geëvalueerd en zal het effect waarschijnlijk te beperkt blijken, om het voorzichtig te stellen.'

Het wordt dan tijd voor een wet waardoor ondernemers wél goed worden beschermd. In de Verenigde Staten bestaat sinds 1998 de Fair Act, die vastlegt welke taken voor de overheid zijn en wat aan de markt moeten worden overgelaten. Ook inbesteden, waar veel Nederlandse ondernemers last van hebben, is in die wet vastgelegd. Zo'n wet biedt ondernemers de mogelijkheid om te laten zien dat zij een betere prijs en kwaliteit kunnen bieden. Een wettelijk kader voor inbesteden en het schrappen van de algemeen belang uitzondering is een goed begin voor versterking van de Wet Markt en Overheid.

Dit artikel komt uit de print Forum