VNO-NCW West: Focus op de economie!

19-02-2015

Met de provinciale verkiezingen voor de deur is het de hoogste tijd de agenda van de provincies aan de kaak te stellen. Deze lagere overheid vernieuwt te weinig. Ze focust op het toetsen van plannen en regeltjes en houdt angstvallig vast aan aloude beleidstaken, terwijl de grote steden in de wereld zich ontwikkelen tot steeds machtigere metropolen. De schaal van onze bestuurlijke organisatie moet hoognodig gelijkgetrokken worden met de nieuwe, grotere schaal van onze economische realiteit.

Economische clusters en verbanden zie je op metropoolniveau als één economisch cluster met omliggende gemeenten. In het werkgebied van mijn werkgeversorganisatie VNO-NCW West zijn dat Groot Amsterdam en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, ofwel de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad. De provincie moet zich niet laten verleiden tot gekibbel met de gemeenten over macht en geld, maar grootser denken. Voor de Commissarissen van de Koning, Johan Remkes en Jaap Smit, is er veel te winnen voor de economie en de werkgelegenheid.

Hoe belangrijk is dit voor mij, vraagt u zich misschien af. Weet u wat de provincie doet? Als u ondernemer bent, denk ik van niet. Toch beslist de provincie over veel zaken die er voor het bedrijfsleven enorm toe doen. Denk bijvoorbeeld aan de herstructurering van bedrijfsterreinen, aanleg van infrastructuur, aanpak van kantorenleegstand of herindeling van gemeenten en provincies. Al die beslissingen raken direct het vestigingsklimaat voor onze bedrijven. Maar zolang het 'gedoe' tussen overheidsorganen de boventoon voert, worden niet de beste beslissingen genomen en dreigen we in besluiteloosheid te verzanden. Dat kunnen we ons niet permitteren.

Waar het bedrijfsleven naar snakt, is een daadkrachtig samenwerkingsverband van provincie en grote steden dat zich focust op economische groei; een samenwerkingsverband dat met lef en ambitie werkt aan innovatie, infrastructuur, duurzaamheid, arbeidsmarkt en onderwijs. En met ambitie bedoel ik dat we een koploperspositie in de wereld opeisen, dat we de concurrentie durven aangaan met metropolen als Londen, Hamburg of Shanghai. Bij zo'n samenwerkingsverband zal het bedrijfsleven graag aanhaken, evenals de kennisinstellingen. En op die manier creëren we de zogenaamde gouden driehoek voor groei.

VNO-NCW West faciliteert tot de provinciale verkiezingen op 18 maart een digitaal debat tussen ondernemers en politici over het beste economisch beleid van de provincie. Doe mee! www.vno-ncwwest.nl

Dit artikel komt uit de print Forum