Geen toegang

20-06-2014

De voortgangsrapportage toont een eerste stap in het proces naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening, belangrijke doelen van het vorig jaar gesloten Energieakkoord voor duurzame groei. De uitvoering begint op stoom te komen: 139 van de 159 afspraken staan in de steigers. Resultaten van de afgelopen maanden zijn onder andere de aanpak en locatiebepaling voor wind op zee en wind op land, de oprichting van het Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten en het ondersteuningsprogramma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor gemeenten die duurzame energie-initiatieven willen stimuleren.

"Door de in gang gezette werkwijze is de weg terug afgesloten", schrijft Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie, in zijn aanbiedingsbrief. "Er is sprake van een onomkeerbaar proces dat mogelijkheden biedt voor innovatie, nieuwe investeringen en werkgelegenheidsgroei." De ene afspraak komt volgens Nijpels wat sneller op gang dan de andere maar organisaties zetten zich voor honderd procent in.

Resultaten
Voor de uitvoering van veel afspraken geldt nog 'werk in uitvoering'. Toch zijn er diverse resultaten te melden, bijvoorbeeld de mogelijkheden die via de Nederlandse Investeringsinstelling voor de financiering van windenergieparken op zee worden geïntroduceerd, het technisch concept voor een net op zee dat TenneT heeft geleverd en het Nationaal Energiebespaarfonds waardoor huiseigenaren een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Een ander voorbeeld is het convenant dat netbeheerders, energieleveranciers en onafhankelijke dienstenaanbieders met elkaar sluiten; kern hiervan is dat uitwisseling van informatie plaatsvindt over de plaats en het tijdstip waarop de netbeheerders de slimme meter aanbieden.
Daarnaast vindt op tal van plekken een vertaling van het Energieakkoord plaats naar provinciaal of gemeentelijk niveau. Dat zal de effectiviteit van het in gang gezette proces versterken.

Bij de uitvoering van het Energieakkoord is van de betrokkenen extra inspanning nodig op een aantal dossiers. Een passende oplossing is vereist voor de uitfasering van de kolencentrales uit de jaren tachtig, na de analyse van de Autoriteit Consument en Mededinging dat de afspraak hierover in het Energieakkoord op deze wijze niet past binnen het mededingingskader. Ook is een betere uitwisseling nodig van kennis en ervaring met de regeling hernieuwbare energie op lokaal niveau. Het gaat dan ook om toepassing ervan in de praktijk, bijvoorbeeld ten aanzien van de tweede netaansluiting van lokale energieprojecten. Belangrijk is ten slotte dat partijen invulling geven aan de afspraak om omwonenden en andere direct betrokkenen bij nieuwe windenergie-op-landprojecten te betrekken bij de besluitvorming. Dit moet gebeuren via een participatiemodel van de sector en participatie in de Omgevingswet.
Deze voorbeelden illustreren dat de Borgingscommissie voortdurend de vinger aan de pols moet houden; organisaties zullen elkaar op de gemaakte afspraken moeten blijven aanspreken.

Lees meer over