VNO-NCW en MKB-Nederland positief over eID Stelsel

19-12-2013

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in beginsel positief over het plan van de Ministers van EZ en BZK om betrouwbare identificatie op het internet te stimuleren door een eID Stelsel in te richten. Daardoor kunnen op termijn veel meer transacties betrouwbaar geheel online worden afgerond. Zowel (verplichte) handelingen tussen de overheden, burgers en bedrijven, als tussen bedrijven en hun klanten.

Via een e-ID moeten webwinkels straks bijvoorbeeld snel de identiteit van hun klant kunnen vaststellen, en ook gemakkelijk en betrouwbaar bepalen of de betrokken klant de juiste leeftijd heeft om bijvoorbeeld games of alcoholhoudende dranken aan te kopen. Maar ook dienstverleners die een deel van hun services online zouden willen aanbieden -denk aan het afsluiten van een verzekeringsproduct of het openen van een rekening- moeten dat straks kunnen doen, zonder dat daar een face-to-face verificatie voor dient plaats te vinden.

Voor bedrijven en burgers moet het ook gemakkelijker worden om online zaken te regelen met de overheid. Daarvoor is het wel nodig dat overheden (ook op gemeentelijk niveau) hun informatiehuishouding op orde brengen en hun dienstverlening ook daadwerkelijk digitaal gaan aanbieden.

Belangrijk is tenslotte dat niet vergeten wordt ook het omringend institutioneel kader aan te passen: wanneer de eID als nieuwe oplossing wordt gepresenteerd, maar alsnog onnodig allerlei wettelijke verplichtingen blijven bestaan zoals een fysieke identiteitscheck, het opsturen van een handtekening, een kopie van het paspoort of het moeten uitwisselen van het BSN, dan heeft eID per saldo weinig toegevoegde waarde voor ondernemers en consumenten.

Voor zaken als leeftijdsverificatie en identiteitsfraudebestrijding zou tevens de ruimte moeten worden onderzocht om -onder voorwaarden en omkleed met de nodige privacywaarborgen- restricties voor bedrijven in de toegang tot de BRP te verlichten.

David de Nood
Secretaris beleidsteam Regelgeving, Marktwerking en Consumentenbeleid