Europese Raad 8-9 december 2011

13-12-2011

Tijdens de Europese Raad van 8 en 9 december is met name gesproken over economisch beleid. Er is tot diep in de nacht onderhandeld over de mogelijkheid van een verdragswijziging. Uiteindelijk zijn de 27 Europese regeringsleiders er niet in geslaagd afspraken te maken over een verdragswijziging. Daarom zullen de zeventien eurolanden plus zeker zes andere lidstaten een eigen verdrag opstellen. Verder zijn er maatregelen besloten ten aanzien van een begrotingsstabiliteits-unie, de versterking van het EFSF / ESM en het vergroten van IMF-middelen. Andere onderwerpen die aan bod kwamen zijn energie, uitbreiding van de EU en van het Schengen-verdrag en buitenlands beleid.

Verdragswijziging
Er komt een verdrag waarin wordt vastgelegd aan welke begrotingsregels landen zich moeten houden. Dit verdrag introduceert een nieuwe regel die beslist dat het jaarlijkse begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 0,5% van het BBP, ten opzichte van de vorige regel die 1% van het BBP handhaafde. De handhaving van de regels betreft begrotingsbekorten wordt in hogere mate geautomatiseerd, onder andere door middel van boetes. Dit moet voorkomen dat staatsschulden ooit nog zo hoog op kunnen lopen als momenteel in enkele Zuid-Europese landen het geval is.

Zeventien eurolanden zijn akkoord gegaan met de verdragswijziging, evenals zes andere EU-landen. Zweden, Hongarije en Tsjechië leggen het eerst voor aan hun parlement. Groot-Brittannië weigerde als enige te tekenen, omdat de overige 26 EU-landen niet akkoord gingen met de eisen die het land stelde. De bedoeling is dat de details van het akkoord in maart 2012 zijn uitgewerkt.

Versterking EFSF / ESM en IMF-middelen
Ondanks het feit dat het tijdelijke Europese noodfonds EFSF tot medio 2013 loopt, moet het permanente noodfonds ESM in 2012 in het leven worden geroepen, in plaats van in 2013. Door stemmen met gekwalificeerde meerderheid te introduceren in het ESM, wordt de besluitvorming vereenvoudigd. Verder worden de reserves van het IMF mogelijk met tweehonderd miljard euro aangevuld door de eurolanden. Daarmee heeft de eurozone op verschillende plaatsen slagkracht om noodlijdende landen op korte termijn te hulp te schieten.

Conclusies Europese Raad
Verklaring van de regeringsleiders van de eurozone
Economic governance in graphs