Kijk eens met een besparingsbril naar je bedrijf

25-05-2016

Een soort energie-apk voor bedrijven. Dat is de Energie Prestatie Keuring (EPK) die het bedrijfsleven moet stimuleren om energie te besparen. Want dat er zuinig aan gedaan moet worden met energie, daar is iedereen het wel over eens. Ik weet dat een groot deel van het bedrijfsleven zich hier al voor inspant, maar er moet nog veel meer worden gedaan. De verspreiding en toepassing van de EPK maakt deel uit van het Energieakkoord. Energiebesparing bij de tweehonderdduizend middelgrote bedrijven kan 36 Petajoule opleveren, op het totaal van 100 PJ van het Energieakkoord. Met de EPK wordt dus een flinke stap in de goede richting gezet.

Middelgrote bedrijven kunnen zo op vrijwillige basis aantonen in hoeverre zij voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichting. Daarvoor zijn voor een groot aantal branches erkende maatregelen opgesteld. Negen sectoren hebben meegedaan aan een grootschalige praktijkproef met de EPK, waarvan vorige week het eindrapport door Hans de Boer aan de voorzitter van de Borgingscommissie van het Energieakkoord Ed Nijpels werd overhandigd. De resultaten van deze praktijkproef zijn positief: ondernemers halen hun investeringen er snel uit, besparen dan blijvend op hun energierekening en ook het contact met toezichthouders loopt beter. Het blijkt dat de EPK een flinke bijdrage kan leveren aan de besparingsdoelstellingen. Behalve dit is zo’n EPK ook een goede manier om eens structureel door de energie-(besparings)bril naar je bedrijf te kijken. ‘Wat kun je aanpakken en wat levert het op?’

Vorige week is de landelijke uitrol van de EPK gestart. Er komt voor bedrijven een digitale tool beschikbaar waarmee zij een energiemeting kunnen doen en een besparingsplan kunnen opstellen. De EPK zal via branches en regio’s snel beschikbaar worden gesteld aan ondernemers. We zijn dus op de goede weg. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in.

Dit artikel komt uit de print Forum