Je zult als bedrijf maar willen verduurzamen, en dan te horen krijgen: kan niet, want niet genoeg ruimte op het stroomnet. Het overkwam de Dommelsche brouwerij in Dommelen, en met haar vele bedrijven in Brabant en Limburg. Wat nu, vraagt directeur Steven Peleman zich af.
‘Verrast en verbaasd’ waren ze bij de Dommelsche Bierbrouwerij toen netbeheerder Enexis bekendmaakte dat er op het stroomnet voorlopig geen ruimte is voor de verduurzamingsplannen van de bierbrouwerij. En dat geldt voor heel Brabant en Limburg.
‘Ja, dat is spijtig’, zegt Steven Peleman, de Belgische directeur van Dommelsch, dat deel uitmaakt van het mondiale bierconcern AB InBev. Bij het bedrijf, dat verder onder meer Hertog Jan, Jupiler, Leffe, Corona en Bud produceert, werken 550 medewerkers, onder meer in de brouwerijen in Dommelen en Arcen. Peleman: ‘We zijn juist zo goed op weg met de verduurzaming van de brouwerij. Met efficiënt energie- en waterverbruik per liter bier zijn we al koploper. We waren nu klaar voor het grote werk: de vervanging van de gasketel door een elektrische boiler, en het versnellen van de elektrificatie van onze vrachtwagens. Dat is nu voorlopig uitgesteld.’
Er is geen ruimte voor hun duurzaamheidsplannen op het stroomnet
Klimaateisen
De Dommelsche Bierbrouwrij had zo twee vliegen in één klap kunnen slaan: voldoen aan de klimaateisen en minder afhankelijk worden van gas, wat sinds de Oekraïne-oorlog een extra reden voor de industrie vormt om over te schakelen op stroom. De brouwerij heeft weliswaar een installatie om biogas uit afvalwater te halen, maar daarmee wordt ‘slechts’ 15 procent van het gasverbruik gecoverd. Peleman: ‘Die installatie wordt al volledig gebruikt. Misschien kunnen we het nog oprekken tot 20 procent.’ Dus die elektrische boiler, nodig voor de stoom die zo belangrijk is in het brouwproces, moet er komen.
Gelukkig was de boiler nog niet besteld. ‘Dat doen we alleen als we zeker zijn dat het project doorgaat. We waren wel al bezig met offertes. Daar hebben we nu niks meer aan. Het is wat dat betreft beter om op tijd te weten dat iets niet kan dan dat je het last minute hoort, zoals nu.’