Actieplan witwassen en rol van poortwachters t.b.v. commissiedebat 24 april 2024, brief aan de VC voor het ministerie van Financiën

18-04-2024

Geachte dames en heren,

 

Met het oog op uw aanstaande debat over de aanpak van witwassen, attenderen wij u graag op de inzet en input van VNO-NCW en MKB-Nederland op dit dossier.

 

Het tegengaan van witwassen is een groot en gezamenlijk belang. Het tegengaan van witwassen is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook essentiëel voor een goede economie en een goed ondernemersklimaat. Crimineel verkregen vermogen zorgt immers voor oneerlijke concurrentie, leidt tot onveiligheid bij ondernemers en tast de integriteit, stabiliteit en reputatie van ons financiële stelsel aan. In de praktijk zien we echter helaas dat de aanpak van witwassen ineffectief en inefficiënt. Daarom komen wij met een aantal voorstellen.

Het 5 punten-actieplan witwassen van VNO-NCW en MKB-Nederland

  • In het kort vraagt het bedrijfsleven hierin om:
    1. Doelgerichtere aanpak
    2. Invoering van een cash limiet € 3.000
    3. Basis-betaalrekening voor bonafide ondernemers
    4. Duidelijke en uitvoerbare regels
    5. Versnelling en regie om witwassen beter tegen te gaan

 

  • Een effectievere en efficiëntere invulling van de rol van poortwachters
    De zogenoemde poortwachters – van banken tot makelaars – hebben een belangrijke rol maar kunnen die nu niet optimaal vervullen. En bonafide bedrijven/ondernemers hebben last van de vele anti-witwasmaatregelen en sanctiecontroles die poortwachters verplicht moeten uitvoeren.

 

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen met de poortwachters in hun achterban onderzoek gedaan naar hoe het beter, efficiënter en effectiever kan. In het onderzoeksrapport 'Krachten Gebundeld' staat beschreven wat poortwachters zelf kunnen doen en waar zij ondersteuning van de overheid nodig hebben.

 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met beleidssecretaris Karijn van Doorne van VNO-NCW en MKB-Nederland, doorne@vnoncw-mkb.nl / 06 57467001.

 

Met vriendelijke groet,

 

Mw. I.C. Linthorst
Directeur Beleid

VNO-NCW en MKB-Nederland

 

 

Zie de volledige brief inclusief bijlagen.