Royal Cosun, Lagemaat Sloopwerken en Fairphone winnen Koning Willem I Prijs

17-05-2024

Royal Cosun (Grootbedrijf), Lagemaat Sloopwerken BV (MKB) en Fairphone (Plaquette voor duurzaam ondernemerschap) zijn de winnaars van de Koning Willem I Prijzen 2024. De ‘Oscars’ van het Nederlandse bedrijfsleven werden hen gisteravond in Zwolle uitgereikt door Hare Majesteit Koningin Máxima. De drie winnaars laten met hun bedrijven zien dat succesvol ondernemerschap heel goed samengaat met de transitie naar een circulaire economie, aldus de jury.

 

Duurzame transitie

Royal Cosun (Dinteloord) is een internationale en toonaangevende agrarische coöperatie die bijna 125 jaar bestaat en in handen is van zo’n 8.100 telers van suikerbieten. Missie van het bedrijf is op een transparante en circulaire manier de volle potentie van planten te ontsluiten en om te zetten in waardevolle, plantaardige oplossingen.
De vakjury van de Koning Willem I Prijzen is onder de indruk van de maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet en heeft waardering voor het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie. ‘Als internationaal opererende agrarische coöperatie heeft Royal Cosun een veelzijdig portfolio ontwikkeld, dat voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, bio-based ingrediënten en groene energie (reststroom) omvat.’

 

Pionier

De winnaar in de categorie MKB, Lagemaat Sloopwerken (Heerde), is al meer dan veertig jaar actief in de branche. Vooruitstrevendheid in vele facetten, korte lijnen en optimale klanttevredenheid zijn belangrijke thema’s binnen het familiebedrijf, dat zich actief inzet voor een duurzame toekomst. Volgens de jury heeft het sloopbedrijf zich ontwikkeld tot een pionier op het gebied van circulair demonteren van gebouwen, met als doel de sector te transformeren van lineair naar circulair. Lagemaat heeft indruk gemaakt met ‘het gedreven geloof om deze traditionele sector duurzaam te veranderen, de goede bedrijfsresultaten en de wil om voorloper te zijn en te blijven’.

 

Visionaire principes

De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is voor Fairphone (Amsterdam), dat al tien jaar smartphones maakt op een duurzame manier. Het is enige telefoonfabrikant in Nederland en ‘wereldwijd toonaangevend’. Volgens de jury heeft Fairphone zich bewezen door visionaire principes toe te passen: transparantie van de keten en een modulaire, repareerbare telefoon met acht jaar gegarandeerde softwareondersteuning. ‘Dit is ongekend in de markt voor Android-telefoons’. Fairphone heeft met groot doorzettingsvermogen en tegen alle verwachtingen in een disruptief product succesvol op de markt gebracht, aldus de jury.

 

De Koning Willem I Prijzen worden sinds 1958 elke twee jaar uitgereikt en zijn de ultieme bekroning op goed ondernemerschap. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn partner van de gelijknamige stichting, voorzitters Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof hebben zitting in het bestuur. Voorzitter is DNB-president Klaas Knot, erevoorzitter is Hare Majesteit Koningin Máxima.