Informatiesessie cyberweerbaarheid 18 juni - een terugblik

19-06-2024

Er staat een hoop te gebeuren op het gebied van cybersecurity. NIS2, CRA, RED en CSA: zomaar een greep uit aankomende wetgeving om cyberveiligheid te vergroten.

Dinsdag 18 juni organiseerden VNO-NCW en MKB-Nederland onder leiding van dagvoorzitter Kees Verhoeven daarom een informatiesessie voor meer dan 130 branchedirecteuren, -adviseurs en andere geïnteresseerden over cyberweerbaarheid. 

 

Na een aftrap door MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof besprak strategisch beleidsadviseur Sabine Gielens de belangrijkste EU-wetgeving op het gebied van cybersecurity, inclusief de impact hiervan op bedrijven.

 

Jasper Nagtegaal, directeur Digitale Weerbaarheid van de RDI, beantwoordde de vraag hoe het toezicht op deze regelgeving eruitziet. 

 

Jeffrey Leusink - Nicolai, directeur CISO Office bij KPN, vertelde hoe het telecombedrijf de Cyberbeveiligingswet implementeert en invulling geeft aan het leveranciersmanagement.

 

Tot slot werd ook een helpende hand geboden aan bedrijven. Iris Schuitemaker van MKB-Nederland, en Coen van den Berg van IVVB gaven een toelichting op het initiatief Samen Digitaal Veilig. Dit programma helpt ondernemers om aan de slag te gaan met hun cybersecurity. Op de website staan allerlei praktische tools  zoals opleidingen voor medewerkers.

 

Kees Verhoeven sloot af met een toepasselijke call-for-action: wacht niet met implementatie van de eisen uit de Cyberbeveiligingswet, begin nu! Cybercriminelen zijn een risico voor iedere onderneming (groot én klein).