Lars Gierveld stond voor een moeilijke keuze: zijn leuke en comfortabele baan als journalist behouden, of de stoute schoenen aantrekken en de ondernemerswereld instappen. Veiligheid vs risico, en aan de zijlijn staan vs impact maken. Na een week dubben was hij eruit. ‘Ik heb nooit spijt gehad van mijn besluit.’
Mijn carrière als journalist en programmamaker liep goed. Genoeg opdrachten, een stabiel inkomen. Om zomaar een start-up te beginnen, dat is niet zonder risico’s. Maar diep vanbinnen wist ik: dit is mijn kans om echte impact te maken.
VeerkrachtVeel ondernemers weten hoe het is om te vallen en toch weer op te staan. In de serie Veerkracht laten we deze ondernemers aan het woord. Wat maakten zij mee en hoe kwamen ze hier sterker uit?
Als journalist stond ik jarenlang aan de zijlijn. Ik bekeek de maatschappij door een kritische lens, benoemde problemen. Een fantastische baan, maar ik droeg niet actief bij aan oplossingen. Totdat ik een documentaire over de cacaohandel maakte.
Benieuwd naar de documentaire? Kijk hem hier
Cacao is eigenlijk een raar product. Het is een grote vrucht, maar we gebruiken alleen de bonen. Het vruchtvlees wordt gewoon weggegooid. Verschrikkelijk zonde! Cacaoboeren krijgen bovendien alleen voor de zaden betaald, en niet voor de hele vrucht.
Voor de documentaire onderzocht ik of we een product van het vruchtvlees konden maken. Het doel was simpel: voedselverspilling tegengaan, én cacaoboeren een eerlijke prijs betalen voor hun producten.