Parallelsessies Bilderbergconferentie 2024

«Naar het programma

 

Op vrijdagmiddag 2 februari nodigen wij alle deelnemers uit om actief hun bijdrage te leveren aan het thema ‘dealen met dilemma's’ via de parallelsessies. In groepen gaat u in dialoog over concrete dilemma's of u kunt deelnemen aan een lagerhuisdebat of een praktische workshop.

 

U heeft de volgende mogelijkheden: 

 

 

 

 


  

1. Lagerhuisdebat onder leiding van Han ten Broeke

 

In het lagerhuisdebat is er geen ruimte voor wikken en wegen: je bent voorstander of tegenstander van de stellingname. Winnen de voor- of tegenstanders het debat? En wie is de beste debater? Een actieve parallelsessie waarbij je verbaasd zal komen te staan hoe ver voor- en tegenstanders gaan om hun tegenstander te overtuigen van hun gelijk.

Het lagerhuisdebat wordt geleid door Han ten Broeke, voorzitter BOVAG, directeur politieke zaken HCSS, voormalig lid van de Tweede Kamer en fervent debater.

 

naar boven

 

 


  

2. Workshops:

 


2A: workshop Socratisch gesprek door Erik Boers
In deze 'thinkshop' leert Erik Boers je meer over de socratische gespreksmethode. Hoe geef je vorm aan gewetensvolle gesprekken in een omgeving die bol staat van belangen. Erik was mede-oprichter van de Master Philosophy of Management and Organization van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Momenteel werkt hij als 'Philosopher in Residence' bij de Comenius Leergangen. Hij heeft diverse boeken geschreven over het socratisch gesprek en hierin talloze professionals, managementteams en Raden van Bestuur begeleid. Zijn proefschrift (2022) had de titel 'From Science to Conscience; the Socratic Dialogue Reconsidered'.

 

 

2B:  workshop 'omgaan met ongemak in de boardroom door anders te bevragen' door de Goldschmeding Foundation
Bestuurders en Commissarissen voelen de druk van de grote maatschappelijke vraagstukken en worstelen met de vertaalslag daarvan naar hun besluiten. Dit veroorzaakt ongemak. In het project 'Ongemak in de boardroom' zijn door bestuurders 7 good practices ontwikkeld hoe je als bestuurder en commissaris dit ongemak omzet naar besluitvorming die de noodzakelijke duurzame langetermijnwaarde creëert. In deze workshop leer je meer over 'verdiepte governance', waarbij het draait om hoe de mens vanuit zijn eigen waarden, diepste drijfveren, zijn kennis en vaardigheid inbrengt en laat werken en ga je zelf aan de slag met het anders bevragen. De workshop wordt geleid door Patrick Nullens (hoogleraar Leiderschapsethiek & Menswaardige Samenleving en teamlid van 'Ongemak in de Boardroom'), Josephine de Zwaan (meervoudig toezichthouder en teamlid van 'Ongemak in de Boardroom'), Jan-Joost Bosman (bestuursvoorzitter van Royal Auping B.V.), Eline Oudenbroek (vice president supply chain & operations EMEA, Interface en Commissaris (voorzitter), Tauw B.V.).


2C: workshop 'dilemmalogica' door Guido Rijnja
In deze sessie leert Guido Rijnja je meer over dilemmalogica: een methode die helpt om bijomstreden opgaven contact te maken over wat partijen uiteendrijft én verbindt. Door te communiceren over een probleem in plaats van over de oplossing, draag je eerder bij aan begrip, een gedeelde kijk op de zaak en een actieve opstelling van betrokkenen. Guido Rijnja is gedragswetenschapper en grondlegger van dilemmalogica. Hij adviseert vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst bestuurders en ambtenaren over hun communicatiestrategie.


2D: workshop 'Mind the Gap: stakeholderinclusie om duurzaamheid van theorie naar praktijk te brengen' door UN Global Compact Network NL en de Sociaal-Economische Raad
Aan de hand van een waargebeurde casus leer je hoe je theorie van duurzaamheid in je eigen bedrijf in de praktijk brengt, en welke interne en externe stakeholders essentieel zijn voor een succesvolle uitvoering. UN Global Compact NL en de Sociaal-Economische Raad (SER) ondersteunen samen bedrijven uit verschillende sectoren om hun due diligence-systemen te versterken. De workshop wordt geleid door Jamie Holton, Senior Programma Manager UN Global Compact NL en Martine Bosman, IMVO-Coördinator bij de SER.

 

2E: workshop 'vanuit een nieuwe blik, patronen veranderen' door Janna Kuiken

Veranderprocessen leiden vaak tot dilemma's die lastig oplosbaar lijken. In deze workshop leer je meer over gedrag, patronen en hoe je tot verandering kan komen. Janna begeleidt met haar bedrijf SEELINE veranderprocessen en teamontwikkeling. 


2F: workshop 'ethische reflectie' door Eduard Kimman

Bij dilemma's zoeken we vaak naar een legitimatie voor bepaalde keuzes. Deze kunnen soms gevonden worden in de moraliteit: normen en waarden waarvan een ieder van mening is dat die gerespecteerd dienen te worden. Kunnen we argumenten op zo een manier voor ons zelf ordenen, dat hier een logisch moreel oordeel uit volgt? Durven we wel goed een ethische reflectie toe te passen bij dilemma's?

 

Eduard Kimman neemt u aan de hand van het ethisch argumenteren mee in de rol die moraliteit kan vervullen bij uw dilemma's. Eduard Kimman was hoogleraar onderneming en ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

naar boven

 


3. dialoogsessies: in gesprek over dilemma's

 

In deze sessies zullen ondernemers, waaronder leden van Jong Management, een concreet dilemma waar hij of zij tegenaan lopen inleiden, waarna de groep met elkaar een verdiepend gesprek voert over dit dilemma. Het kan bijvoorbeeld gaan over dilemma's m.b.t. circulariteit, duurzaamheidstransitie of de arbeidsmarkt. Bij diverse vraagstukken lijken verschillende waarden en belangen haaks tegenover elkaar te staan. In deze sessies zoeken we de scherpte op om het dilemma goed bespreekbaar te maken en zoeken we met elkaar naar wegen om te dealen met dit dilemma.

 

Zoals gezegd vernemen we graag uw voorkeur via het eerder genoemde aanmeldformulier. Uw specifieke voorkeuren kunt u vervolgens via het aanvullende tekstveld kenbaar maken. Wij zullen hiermee rekening proberen te houden bij de indeling.

 

naar boven