ECHO nr. 63: Inwerkingtreding Internationaal Aanbestedingsinstrument

30-08-2022

Inwerkingtreding Internationaal Aanbestedingsinstrument

 

Op 29 augustus 2022 is het Internationaal Aanbestedingsinstrument (International Procurement Instrument, IPI), van kracht geworden. In dit bericht zetten we de werking van het instrument kort uiteen en leggen we uit hoe u met het instrument in aanraking kunt komen.

 

Wat is het IPI?

Het IPI is een handelsinstrument dat tot doel heeft om Europese bedrijven betere toegang te laten krijgen tot markten voor overheidsopdrachten in derde landen. De Europese markt voor overheidsopdrachten is een van de grootste en meest toegankelijke ter wereld. Verschillende handelspartners van de EU passen echter restricties toe op hun aanbestedingsmarkt die Europese bedrijven beperken in hun markttoegang. Het IPI zal dit probleem helpen aan te pakken.

 

Het IPI geeft de Europese Commissie de bevoegdheid onderzoeken in te stellen naar vermeende restricties van derde landen, en om met het betrokken land in overleg te treden over openstelling van de aanbestedingsmarkt.  Indien overleg niet tot een oplossing leidt en het land restrictief blijft handelen, kan de EU de toegang tot de EU-aanbestedingsmarkt beperken voor buitenlandse ondernemingen afkomstig uit dat derde land. In bepaalde gevallen kan de EU besluiten tot uitsluiting van buitenlandse ondernemingen bij aanbestedingen. Aanbestedende diensten passen een maatregel toe bij aanbestedingen boven een bepaalde opdrachtwaarde. Niet alle opdrachten zullen dus onder de reikwijdte van het instrument vallen.

 

Het zal nog enige tijd duren voordat de EU de eerste maatregel onder het IPI instelt vanwege de onderzoeks- en consultatiefase van het instrument.

 

Hoe kan ik een melding maken van restricties in derde landen?

U kunt restricties in derde landen melden via het Single Entry Point, het klachtenmechanisme van de Europese Commissie voor handelsbelemmeringen.

 

Hoe kan ik als ondernemer in aanraking komen met het instrument?

IPI-maatregelen kunnen enkel opgelegd worden aan ondernemers uit derde landen. U als Nederlandse ondernemer zal dus niet direct geraakt worden door een maatregel. Als deelnemer in een combinatie is het wel mogelijk dat op de combinatie een maatregel van toepassing is. Dit kan in enkele gevallen wanneer er ook een ondernemer uit een derde land bij is betrokken waarvoor een maatregel geldt.

 

Een ander moment wanneer u in aanraking kan komen met het instrument is tijdens de uitvoering van de opdracht. Aanbestedende diensten dienen onder het instrument een aantal contractuele voorwaarden op te nemen bij opdrachten waarvoor een IPI-maatregel geldt. Dit om te voorkomen dat bij de uitvoering van de opdracht alsnog veel bedrijven zijn betrokken uit een land waarvoor een IPI-maatregel geldt.

 

Meer informatie

• Zie de Nederlandse tekst van de verordening voor meer informatie over het instrument en bepalingen waar u mogelijk mee te maken kunt krijgen.

• Momenteel wordt er gewerkt aan richtsnoeren door de Europese Commissie voor de toepassing van dit instrument en voorlichtingsmateriaal waarin het IPI nader zal worden uitgelegd.

 

Meldpunt handelsbelemmeringen

Wanneer u handelsbelemmeringen ervaart in landen buiten de Europese Unie, dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.