Asschers plan brug-WW een brug te ver

24-09-2014

Scholing, omscholing, kennisoverdracht van ouderen op jongeren. Aan het pakket crisismaatregelen tegen werkloosheid waarover regering en sociale partners het in 2013 eens werden in het Sociaal Akkoord, heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken & Werkgelegenheid op Prinsjesdag iets nieuws toegevoegd: de brug-WW.

Idee achter de brug-WW is dat mensen die zich omscholen, hun WW-uitkering houden voor de uren die ze daarin steken. Het bedrijf hoeft deze mensen alleen loon te betalen over de daadwerkelijk gewerkte uren. Daardoor zou de drempel voor werkgevers om een baan aan te bieden in combinatie met scholing (bijvoorbeeld via een leerwerktraject) lager worden. Tot nu toe is het namelijk moeilijk werklozen op te leiden voor een ander beroep, omdat mensen die in de WW zitten verplicht moeten solliciteren én beschikbaar moeten zijn voor werk. En die twee dingen gaan nu eenmaal niet goed samen.

Het klinkt allemaal mooi. Maar het is de vraag of de brug-WW het verschil gaat maken. In het kader van het Sociaal Akkoord waren al diverse stappen gezet om mensen (weer) aan het werk te krijgen. Onderdeel van de plannen was het scheppen van 17.500 extra leerwerkbanen. Het is de vraag of de brug-WW daaraan nog veel toevoegt. Andersom zit er wel een hoge drempel in de regeling. In de regeling wordt er vanuit gegaan dat er aansluitend op de fase van scholing en werk (vervat in een arbeidscontract) ook nog een baangarantie komt van minstens een jaar. Voor veel werkgevers, hoe goed willend ook, zal deze drempel – mede met het oog op de blijvend onzekere economische ontwikkeling – te hoog blijken te zijn.

Dit artikel komt uit de print Forum