BZW: Arbeidsmarkt heeft PIT nodig

16-03-2016

De timing is perfect! Krantenkoppen over schaarste aan vaste banen en het falen van de Wet werk en zekerheid domineren het nieuws en precies op dat moment lanceren wij een oplossing voor de arbeidsmarkt. Dat is nog eens eer van je werk én van de ruim anderhalf jaar durende voorbereidingen die hieraan vooraf gingen.

De arbeidsmarkt nú zit finaal op slot. Goedbedoelde evolutionaire oplossingen werken niet meer voor de nieuwe werkelijkheid waarin bedrijven, maar ook werknemers, zijn terechtgekomen. Ik noem een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Het is nog maar enkele jaren geleden dat wij ons laatste fotorolletje produceerden en we zien inmiddels ook de markt van fotopapier krimpen. Via onze innovation hubs zoeken we naar nieuwe producten waar we onze hoogwaardige technologie op kunnen toepassen. Zo zijn we op dit moment ver met de ontwikkeling van membranen en synthetische gelatine. Deze ontwikkelingen vragen de flexibele inzet van mensen, zowel qua omvang als kwalitatief.

Ook voor werknemers geldt een andere werkelijkheid. Kijk bijvoorbeeld naar de medewerkers van V&D die zonder sociaal plan op straat staan of naar jongeren die geen zekerheden opbouwen door de aaneenrijging van tijdelijke contracten. Ik krijg duidelijke signalen van de bedrijven in Brabant en Zeeland dat er behoefte is aan een revolutionaire modernisering van de arbeidsmarkt. Ik ben ervan overtuigd dat dit elders in Nederland niet anders is. In Zuid-Nederland leeft dat gevoel van urgentie misschien sterker door de bovengemiddelde concentratie van industrie en het internationale speelveld waar onze bedrijven op opereren.

Met een groep ondernemers en experts hebben we met steun van onderzoeksinstituut ReflecT een oplossing ontwikkeld: P.I.T. ofwel Personeelsbeleid In Transitie. Deze aanpak breekt met achterhaalde regelgeving én discussies over vast en flex. P.I.T. gaat uit van een persoonlijk en meeneembaar budget voor iedere werknemer dat bestaande regelingen zoals WW, ontslagvergoeding en O&O-gelden vervangt. Omdat de noodzaak tot flexcontracten hierdoor afneemt, wordt het aannemen van werknemers weer aantrekkelijker. Ook zal de werk- en inkomenszekerheid toenemen en krijgen werknemers via investeringen in vakmanschap meer regie over hun eigen loopbaan. We hebben P.I.T. gelanceerd als een stip aan de horizon en gaan nu in gesprek met relevante partijen. Zo polijsten we deze ruwe ‘pit’ en landt deze hopelijk in vruchtbare aarde voor landelijke opvolging.

Peter Struik, voorzitter Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging

Dit artikel komt uit de print Forum