Dekker op goede spoor met vernieuwing vmbo

18-12-2014

Hehe, eindelijk. Ook staatssecretaris Dekker beseft dat het vmbo verouderd is. Sleutelen aan auto's, terwijl monteurs storingen op de computer kunnen aflezen. Boekhouden op papier. Niet meer van deze tijd, terwijl ondernemers juist zitten te springen om jongeren die hen de toekomst in kunnen helpen. En meer dan de helft van deze jongeren begint op het vmbo. Reden te over om te zorgen dat juist dat belangrijke schooltype naadloos aansluit op een vervolgopleiding en op het werkende leven.

Vijftien jaar vmbo-onderwijs zonder verandering is té lang. Een jongere die vandaag aan zijn vmbo-opleiding begint, moet een goede voorbereiding krijgen op het mbo. Zodat hij of zij een goede keuze kan maken voor een vervolgopleiding mét perspectief. De krachten van deze jongeren zijn hard nodig nu de economie langzaam aan het herstellen is.

De vakken die jongeren straks kunnen kiezen worden afgestemd met lokale ondernemers, besloot de staatssecretaris. Een goede keuze, want juist ondernemers staan met beide benen in het heden en weten waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft. Dekkers eigen opzet heeft al geleid tot een duidelijke lijst met tien richtingen die jongeren klaar moeten stomen voor hun toekomst.

Want, zoals hij zelf ook al opmerkte, jongeren leren niet voor een specifieke baan, ze worden opgeleid voor banen die nog niet bestaan. Met een technologische opleiding bijvoorbeeld kun je veel toegevoegde waarde hebben in de zorg.

Belangrijk daarbij is dat jongeren gedegen beroepsvoorlichting krijgen. Geen schreeuwerige folders, maar eerlijke informatie over hun kansen op de arbeidsmarkt.

En, niet te vergeten, goed onderwijs begint natuurlijk bij goede docenten. De staatssecretaris wil 5,5 miljoen uittrekken om ook docenten klaar te maken voor de toekomst. Dat is alleen maar toe te juichen.