Klimaatwet PvdA en GroenLinks gaat ten koste van welvaart en banen

20-04-2016

Een duurzame energievoorziening van 100 procent in 2050. Dat is wat PvdA-leider Diederik Samsom en diens GroenLinks-collega Jesse Klaver met hun voorstel voor een Klimaatwet willen afdwingen. Nobel streven, maar niet realistisch. Ja, verduurzaming van de energievoorziening en vermindering van de CO2-uitstoot zijn nodig om het klimaatprobleem op te lossen. Maar dat is een mondiaal probleem, dat ook op die schaal moet worden aangepakt. In Parijs is vorig jaar afgesproken om in 2050 minimaal 80 procent en liefst 95 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. In Nederland doen we dat in de vorm van het Energieakkoord. Een Klimaatwet invoeren met extra doelstellingen heeft geen toegevoegde waarde. Sterker: het is een schijnoplossing die uiteindelijk welvaart en banen zal kosten.

Verduurzaming kost honderden miljarden
De indieners vertellen er namelijk niet bij hoe die doelstellingen gerealiseerd moeten worden. Verduurzaming van de gebouwde omgeving kost bijvoorbeeld honderden miljarden euro’s. Het is één ding om volgende kabinetten te binden aan mooie milieudoelen, maar als je het daarbij laat schiet niemand er iets mee op. We hebben behoefte aan – breed gedragen – plannen en afspraken om de transitie snel op gang te krijgen. In het Energie-akkoord worden doelstellingen wél gekoppeld aan concrete maatregelen.

Gezamenlijke aanpak nodig
Het akkoord is gesloten door overheden, milieuorganisaties, de vakbeweging en het bedrijfsleven. De oplossingen die gezamenlijk worden bedacht om tot verduurzaming te komen, kunnen ook in het buitenland worden toegepast. Zo draagt Nederland bij aan de mondiale aanpak van het klimaatprobleem, en verdienen we er ook nog wat aan: win-win.

Nationale maatregelen kosten banen
Voor de verplichtingen uit de Klimaatwet zal het draagvlak ontbreken bij burgers, bedrijfsleven en overheid. Daarnaast zullen veel bedrijven door nationale maatregelen die internationaal slecht uitwerken, worden gedwongen om hun deuren te sluiten of te verhuizen naar het buitenland. Zij kunnen vanuit Nederland niet meer concurreren met bedrijven in landen waar minder zware doelstellingen gelden. Zo red je het klimaat niet.

Dit artikel komt uit de print Forum