Niets meer aan doen. Adviespunt klokkenluiders werkt al prima

15-04-2015
  • Adviespunt Klokkenluiders doet precies wat het moet doen
  • Huis voor de klokkenluiders is onnodig

Het Adviespunt Klokkenluiders functioneert goed. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2014 dat Martin van Pernis, oud-Siemens-topman en voorman van het adviespunt, op 9 april in Den Haag presenteerde. Eerder al bleek dat ook uit een evaluatie van het Adviespunt Klokkenluiders van Bureau Berenschot en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het jaarverslag brengt in beeld dat potentiële klokkenluiders de weg naar het Adviespunt steeds beter weten te vinden. Het Adviespunt blijkt in staat echte meldingen van misstanden te herkennen en klokkenluiders te adviseren hoe hiermee om te gaan binnen hun eigen organisatie. En dat is precies waarvoor het Adviespunt is opgericht. Ondanks de positieve ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan met het Adviespunt, is er nog altijd de dreiging dat een alternatief wordt opgetuigd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak diende vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel in voor een Huis voor de klokken- luiders. Een wetsvoorstel met de nodige haken en ogen. Zo had hij voor ogen dat het Huis moest worden ondergebracht bij de Nationale Ombudsman. Terwijl die zich eigenlijk zou moeten beperken tot geschillen tussen burgers en overheid. Ook minder gelukkig was de combinatie van onderzoek en advies die hij het Huis voor de klokkenluiders had toebedacht. Dat zou kunnen leiden tot onnodige schade voor bedrijven en de samenleving.

Uit de aangepaste versie van het wetsvoorstel die Van Raak vorige week indiende, blijkt dat hij aan de belangrijkste punten van kritiek heeft gewerkt. Zo staat in de tekst nu dat het Huis voor de klokkenluiders moet worden ondergebracht bij een onafhankelijke organisatie, niet zijnde de Nationale Ombudsman. Verder is een scheiding aangebracht tussen onderzoek en advies. Daarmee is tegemoetgekomen aan enkele belangrijke bezwaren tegen het oorspronkelijke wetsvoorstel. Maar dat verandert niets aan het bestaansrecht van het goed functionerende Adviespunt.

Dit artikel komt uit de print Forum