Omgevingswet: betere wetgeving, minder regels, meer ruimte

17-06-2014

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft het wetsvoorstel Omgevingswet naar de Tweede Kamer gestuurd: een nieuwe wet m.b.t alle fysieke plannen die Nederland vormgeven. Deze wet bundelt alle wetten en regels op het gebied van de leefomgeving. Geen 26 wetten meer, maar 1.

Dankzij de Omgevingswet moet het verkrijgen van een vergunning straks sneller en eenvoudiger verlopen.

De Omgevingswet houdt ook rekening met regionale verschillen, zoals stedelijke groei en bevolkingskrimp. Provincies en gemeenten krijgen ruimte voor flexibiliteit en eigen afwegingen. Een belangrijk element in het wetsvoorstel is de betrokkenheid van burgers en bedrijven bij besluitvorming. Degenen die wonen en werken in een gebied kunnen bijdragen aan de kwaliteit van besluiten. Ook maakt de wet het mogelijk om beter in te spelen op actuele ontwikkelingen, zoals het aanpakken van leegstand.

Het huidige Nederlandse omgevingsrecht staat soms innovatieve en duurzame initiatieven in de weg. De Omgevingswet biedt straks meer ruimte, met onder andere de experimenteerbepaling.

Met de Omgevingswet wordt het stelsel van ruimtelijke regels volledig herzien. Het vraagt om een heel andere werk- en denkwijze van overheden, burgers en bedrijven. Open, samenhangend, flexibel, uitnodigend en innovatief zijn daarbij de kernwoorden. Hierop vooruitlopend doen overheden nu al ervaring op met de filosofie achter de Omgevingswet, onder de noemer 'Nu al Eenvoudig Beter'.
De komende jaren wordt de onderliggende regelgeving vereenvoudigd en verbeterd. Op termijn worden er tevens meer wetten toegevoegd. Onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen zijn daar nauw bij betrokken. Dee partijen spannen zich gezamenlijk in om de individuele gemeenten, provincies en waterschappen zo goed mogelijk te ondersteunen.