Niek Jan van Kesteren: 'Ik geloof niet in doemscenario's'

06-01-2014

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een factor in het verdienmodel van ondernemers geworden, stelt Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW.

In een vraaggesprek met Petra Pronk in een reeks over MVO Leiderschap stelt hij dat het Nederlandse bedrijfsleven binnen de mogelijkheden doet wat het kan. In doemscenario's over een stervende aarde gelooft hij niet. Problemen ziet hij wel, maar ook oplossingen. 'Productieprocessen worden steeds schoner.'

Dat vraagt volgens hem wel om onderzoek en technische ontwikkeling. Volgens Van Kesteren moet alles op alles worden gezet om het tempo van verduurzaming te verhogen.



Verder gaat het gesprek over de grote invloed van werkgevers op de inrichting van Nederland, Shell als voorbeeld van duurzaam ondernemen, een gezonde economie als voorwaarde voor klimaatbeleid en de onmogelijkheid van een volledig circulaire economie. Ook aandacht voor het Energieakkoord, de noodzaak van compromissen, de snelle opkomst van schone energie, het ongelijk van doemscenario's en onheilsprofeten en het oplossend vermogen van ondernemend Nederland.