Allemaal naar Estland!

10-12-2015

‘Estland won de zoektocht naar een vestigingsland met vlag en wimpel’, zegt Vojkan Tasic (30), ingenieur en ondernemer uit Servië. Tasic is niet echt verhuisd naar het kleine Baltische land, maar zijn bedrijf, een limousinedienst, is er wel gevestigd. Al zijn zaken doet hij nu vanuit de Estse republiek. Via internet. Tasic is een zogenoemd e-resident van Estland en kan als virtuele Est gebruikmaken van alle digitale diensten van de Estse overheid.

Estland loopt voorop met innovatieve ontwikkelingen. Het heeft meer startups per hoofd van de bevolking dan elk ander Europees land. Succesnummers als Skype komen er vandaan. Verkiezingen lopen er zo goed als volledig via internet. Belastingaangifte doen en een teruggaaf innen: binnen 48 uur geregeld. Iedere inwoner van Estland heeft een elektronische ID-kaart waarmee hij stemt, medicijnen ophaalt en met het ov reist. Of als ondernemer vergunningen aanvraagt. .

Deze diensten zijn sinds een jaar toegankelijk voor iedereen. Inclusief een wereldwijd erkende digitale handtekening en de mogelijkheid om een bedrijf te beginnen.

10 minuten
Estland hoopt zich te onderscheiden met digitale noviteiten zoals de online ID-kaart. En hoopt ook met het e-burgerschap ondernemers te trekken die er nog nooit voet hebben gezet. En dat werkt, zegt Tasic. ‘Servië zit niet in het SEPA-betaalgebied. Het is dus onmogelijk – of het kost heel veel – om betalingen te ontvangen uit de eurozone’, vertelt de Serviër. En dat is onhandig voor een ondernemer die veel zaken doet in het eurogebied. In mei reisde hij af naar de Estse ambassade in Parijs. ‘Het kostte me tien minuten, niks meer.’ Een paar weken later nam hij het vliegtuig naar Tallinn en opende daar zijn bedrijf en een bankrekening. Nu biedt zijn Limos4 luxe wagens aan die bestuurd worden door gescreende chauffeurs. ‘Ik kwam op een donderdag terug en op maandag kwam onze eerste betaling door’, zegt Tasic.

‘We zijn erg trots dat Estland dit als eerste land ter wereld heeft gelanceerd’, zegt woordvoerder Gea Otsa van de Estse VNO-NCW, Eesti Töönandjata Keskliit. Ze is enthouasiast over e-burgeschap. ‘Op ons heeft het niet acuut invloed, maar dit is een uitstekende manier om Estland bekend te maken in de wereld.’

Een jaar na de introductie staat de teller nu op 6.600 e-burgers, onder wie 220 Nederlanders en meer dan vijfhonderd bedrijven. Dat is ver boven de 2500 die de Estse regering voor het eerste jaar had ingecalculeerd. Maar of Estland de tien miljoen virtuele Esten binnenhaalt, waarop de regering bij de introductie hoopte? Dat moet nog blijken. Misschien helpt het dat het vanaf eind 2016 ook mogelijk is op afstand een bankrekening te openen en zo te ondernemen vanuit een land waar je nooit geweest bent.

Dit artikel komt uit de print Forum