‘Kleintje, wat praat jij nou?’ Als twintigjarige werd Bilal Çaki niet serieus genomen in het bedrijf van zijn vader, de Bilal Group. Nu leidt hij het. Eind vorig jaar werd hij uitgeroepen tot The Other Businessman. En dat terwijl ‘mijn leraar zei: waarom zit je op school? Turken worden toch taxichauffeur.’
Zijn telefoon staat vol met honderden foto’s van supermarkten, van diepvriesproducten, van verpakkingen. Bilal Çaki kan het niet laten. Hij verheugt zich nu al op volgende week. Dan vertrekt hij voor de aankoop van een nieuwe machine naar de VS en kan hij weer uren ronddwalen in Walmart. ‘Mijn collega’s weten het allemaal, zodra we ergens in een land aankomen, gaan we eerst naar de supermarkt.’
Bilal Çaki, trui en spijkerbroek, praat snel, open en enthousiast. Weinig verraadt dat hij de directeur is van een snelgroeiend miljoenenbedrijf. Geen dure auto of maatpak voor hem. ‘Ik koop mijn kleren nog steeds bij C&A, om auto’s geef ik helemaal niet en ik heb een hekel aan stropdassen.’ Tot wanhoop van zijn moeder. Zij vindt het tijd worden dat hij zich anders gaat kleden. Het zijn bijzaken voor Bilal Çaki. Het bedrijf daar draait het om. Werk is voor hem geen werk, vertelt hij. Het is veel meer dan dat. Dag en nacht is hij er mee bezig. ‘Ik kan niet anders. Het is ontzettend mooi om nieuwe producten te bedenken, om ons bedrijf te zien groeien.’ En groeien doet de Bilal Group zeker. Het bedrijf levert aan de grote supermarkten in Nederland, de halal-kipproducten uit Amsterdam gaan de hele wereld over en de omzet steeg de afgelopen jaren naar 15 miljoen euro. En de 28-jarige Bilal Çaki is nog maar net begonnen.
Wie is Bilal Çaki? Bilal Çaki werd geboren op 9 juli 1989 in Amsterdam. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door op het Berlage Lyceum. Tot hij op zijn 17de met school stopte. Daarna volgde hij nog een verkorte opleiding Management, Economie en Recht in Amsterdam. In 2008 ging hij het bedrijf van zijn vader in, Bilal Chicken. Eerst werkte hij er in de sales. In 2013 werd hij ceo van de Bilal Group. Eind vorig jaar werd Çaki winnaar van The Other Businessman. Bilal Çaki is getrouwd en heeft een dochter van 3 jaar.
Het begon met een slagerij aan het Mercatorplein
Bilal Çaki werd geboren in Amsterdam, waar zijn vader een slagerij had aan het Mercatorplein. In het weekend mocht hij samen met zijn broer Salih mee met hem naar de slachterijen en de fabrieken. Ze keken hun ogen uit.
Op school vond hij het veel minder interessant. Leren ging hem gemakkelijk af en eigenlijk verveelde hij zich. ‘Ik was zeker geen lieverdje.’ Op het vmbo, waar hij na de basisschool naartoe ging, ontdekte hij al snel dat dat niet het juiste adres voor hem was. ‘Ik haalde zulke hoge cijfers dat ik toch naar de havo werd gestuurd.’
Hij hield er het er drie jaar vol en vertrok vervolgens naar de verkorte opleiding Management, Economie en Recht. ‘Inmiddels zat ik al zo in het bedrijf van mijn vader dat ik in de klas gebeld werd door leveranciers. Moest ik de klas uitlopen om zaken te regelen. We draaiden toen al 8 miljoen omzet.’
De leraar economie van Bilal Çaki
En toen was daar die leraar economie. ‘Ik kwam te laat de klas in en hij vroeg me chagrijnig waarom ik eigenlijk nog naar de les kwam. Turken worden toch alleen taxichauffeur of slager.’ Die woorden kwamen aan. De 17-jarige Bilal Çaki – trots en op zijn teentjes getrapt – besloot met school te stoppen. ‘Mijn vader wàs slager. Natuurlijk kwam het niet alleen door die leraar dat ik met school stopte, maar het gaf me net dat zetje.’
Thuis werd zijn besluit met weinig enthousiasme ontvangen. Vooral zijn moeder was woedend. Zij hamerde juist op opleiding en diploma’s. ‘Ze is er nog steeds boos over. Ze zei pas nog dat ik moet zorgen dat mijn dochter wel haar school afmaakt. Anders krijg ik met haar te maken.’
'woedend was Mijn moeder toen ik met school stopte'
Een vooruitziende blik
Zijn ouders komen vaak ter sprake. Hij draagt ze op handen. De bewondering voor zijn vader Mevlut Çaki – als gastarbeider in de bloembollen begonnen – klinkt overal in door. ‘Hij heeft ook nog achter de lopende band in een frietfabriek gestaan, maar het lukte hem nooit om de juiste hoeveelheid zout op de frieten te strooien. Toen hij voldoende had gespaard, begon hij met zijn halal-slagerij in Amsterdam.’ Een gat in de markt.
Vader Mevlut volgde op zijn beurt ook de voetsporen van zijn vader, die in Turkije in een dorpje bij de stad Kayseri een eethuisje had. De slagerij in Amsterdam werd een supermarkt en in 2004 besloot vader Mevlut zich volledig te richten op de verdere verwerking van kip. Hij stootte de slagerij en supermarkt af en investeerde de Bilal Group in een pand op het industrieterrein Sloterdijk. ‘Hij had een vooruitziende blik. Kansen pakken, dat heb ik echt van hem geleerd. Ondernemen is durven en doen. Als je er te veel over nadenkt, komt er nooit wat van.’
Het interview gaat na de foto verder