ECHO nr. 38: Ontwerphervormingswet buitenlandse investeringen Australië – openbare raadpleging

20-08-2020

Investeert u in Australië of bent u van plan dat te gaan doen? Let dan op.
 
Australië heeft een ontwerphervormingswet opgesteld die met name ziet op de wijze waarop buitenlandse investeringen in Australië worden getoetst. De Australische regering vraagt ​ belanghebbenden, middels een openbare raadpleging, om hun mening over de ontwerphervormingswet te geven. Input kan vóór 17.00 uur op 31 augustus AEST geleverd worden via de volgende website: https://treasury.gov.au/consultation/c2020-99761.
 
Het hervormingspakket is bedoeld om het Australische investeringskader te moderniseren om zo de capaciteit van de overheid om nationale veiligheidsrisico's te beheersen te versterken en tegelijkertijd investeringen in niet-gevoelige ondernemingen te stroomlijnen.
 
De belangrijkste elementen van het hervormingspakket zijn:
- Een nieuwe nationale veiligheidstest voor particuliere buitenlandse investeerders, die hen verplicht om de Foreign Investment Review Board (FIRB) op de hoogte te stellen als zij voornemens zijn een ‘national security business’ te starten of te verwerven.
- Sterkere en flexibelere handhavingsopties, onder meer door boetes op te leggen aan buitenlandse investeerders die de regels overtreden.
- Het stroomlijnen van evaluatieprocessen voor buitenlandse investeerders die willen investeren in niet-gevoelige bedrijven, inclusief het vrijstellen van bepaalde entiteiten om als buitenlandse overheidsinvesteerder te worden beschouwd wanneer de investering als puur passief wordt beschouwd.
 
Over ECHO
Via deze nieuwsbrief informeren wij u beknopt over handelspolitiek nieuws.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.