ECHO nr. 60: Wijziging van de vrijwaringsmaatregel door de Verenigde Staten voor Fotovoltaïsche cellen als gevolg van een herziening

28-10-2020

Het betreft hier Fotovoltaïsche cellen van kristallijn silicium al dan niet gedeeltelijk of volledig geassembleerd tot andere producten
 
Betrokken EU-landen: Erga Omnes
 
Het besluit van de president met betrekking tot de maatregel is opgenomen in de presidentiële proclamatie, die op 16 oktober 2020 in het federale register is gepubliceerd.
 
Bijgevoegd ook de WTO-kennisgeving die vorige week is verspreid. 
 
Tariefcodes: HTS 8541.40.6025 en HTS 8541.40.6015 HTS
 
Comext-extractie.
 
Opmerkingen: Er wordt onder meer geconcludeerd dat de uitsluiting van bifaciale panelen van de toepassing van de vrijwaringsrechten de doeltreffendheid van de vrijwaringsmaatregel heeft aangetast en dat het, om het volledige hersteleffect te bereiken, het recht van het vrijwaringsrechttarief voor het vierde jaar moet worden aangepast tot 18 procent (in plaats van de beoogde 15 procent). De wijzigingen treden in werking op 21 februari 2021.
 
Bovendien vond de uitbreiding van de productomschrijving van de maatregel, d.w.z. de opname van bifaciale panelen plaats "15 dagen na de datum van deze proclamatie", d.w.z. op 25/10.
 
Personen die als partij aan het onderzoek willen deelnemen, moeten uiterlijk 21 dagen na publicatie van de kennisgeving van instelling in het federale register een verzoek bij de secretaris bij de Commissie indienen.
 
Voor meer kunt u rechtstreeks contact opnemen via Trade.Defence.Third.Countries@ec.europa.eu
 

 

Handige links
• Maatregelen die EU heeft genomen staan op de EUR-LEX-website
• Overzicht van alle geldende anti-dumpingmaatregelen of -besluiten van de EU. 
• Bezoek onze speciale webpagina om onderzoeken tegen EU-exporten bij te houden: http://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/trade-defence/actions-against-exports-from-the-eu/

 

Vragen
Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mail: dgbeb-antidumping@minbuza.nl
 

Over ECHO
Via deze nieuwsbrief informeren wij u beknopt over antidumping-, antisubsidie- en vrijwaringsmaatregelen die, of door de Europese Unie, of door andere landen zijn genomen tegen de EU. Per maatregel wordt aangegeven wat het inhoudt en welk land het betreft.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.