ECHO nr. 79: Publicatie van de EU op 14 december 2020 van de herziene goederenlijst bij de dual-use verordening (428/2009)

21-12-2020

Op 14 december 2020 heeft de Europese Unie (EU) een herziene goederenlijst behorende bij de dual-use verordening (428/2009) gepubliceerd. Deze lijst is meteen rechtsgeldig in de gehele Europese Unie. Op de site van de Europese Commissie (link hieronder) vindt u een document met een opsomming van alle wijzigingen die in de bijlagen van de verordening zijn opgenomen sinds de vorige versie.

 

Waar gaat het om?

Dual-use goederen zijn goederen, software en technologie die gewoonlijk worden gebruikt voor civiele doeleinden, maar die militaire toepassingen kunnen hebben of kunnen bijdragen aan de productie van massavernietigingswapens. Dit zijn bijvoorbeeld kernwapens, chemische strijdgassen of biologische wapens en hun overbrengingsmiddelen.

 

Vanwege de internationale veiligheid gelden strenge regels voor de export en doorvoer van dual-use goederen. Deze zijn gebaseerd op de Europese dual-use verordening. Bij deze verordening zit een uitgebreide lijst met gespecificeerde goederen. Deze lijst wordt jaarlijks herzien. Voor export naar landen buiten de  EU en voor de overdracht binnen Europa van sommige gevoelige dual-use goederen, is een exportvergunning nodig.

 

Meer informatie:

De nieuwe verordening is gepubliceerd in Publicatieblad L 421 van 14-12-2020

 

Een beknopt overzicht van de wijzigingen vindt u hier. In dit document kunt u doorklikken naar een gedetailleerder overzicht.

 

Meer informatie over het EU beleid ten aanzien van dual-use goederen vindt u op de site van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/trade/import-and-export-rules/export-from-eu/dual-use-controls/

 

Voor praktische informatie en vragen over het aanvragen van een vergunning kunt u terecht bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van  Belastingdienst/Douane. 

Telefoonnummer: 088 - 151 21 22

 

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.