ECHO nr. 77: Start van nieuw vrijwaringsonderzoek door VS naar invoer fotovoltaïsche cellen van kristallijn silicium uit de EU

17-08-2021

De US International Trade Commission is op 6 augustus 2021 een onderzoek gestart naar de invoer van fotovoltaïsche cellen van kristallijn silicium, al dan niet gedeeltelijk of volledig geassembleerd in andere producten – CSPV. De notificatie met de beslissing en de WTO-kennisgeving zijn bijgevoegd (bijlage 1 en bijlage 2).

 

Betrokken EU-landen: Erga Omnes

 

Tariefcodes

De CSPV-cellen waarop het onderzoek betrekking heeft, vallen onder onderverdeling 8541.40.60 van het geharmoniseerde tariefschema van de Verenigde Staten (HTSUS).

Binnen die onderverdeling van 8 cijfers worden CSPV-cellen die zijn samengevoegd tot modules of panelen geïmporteerd onder statistisch HTSUS-rapportnummer 8541.40.6020, terwijl CSPV-cellen die niet tot modules zijn samengesteld en afzonderlijk worden gepresenteerd, worden geïmporteerd onder statistisch rapportagenummer 8541.40.6030. Omvormers of batterijen met aangesloten CSPV-cellen kunnen respectievelijk worden geïmporteerd onder HTSUS-subrubrieken 8501.61.00 en 8507.20.80. Bovendien kunnen CSPV-cellen waarop het onderzoek betrekking heeft, ook worden ingedeeld als gelijkstroomgeneratoren van onderverdeling 8501.31.80 wanneer dergelijke generatoren worden ingevoerd met daaraan bevestigde CSPV-cellen. Hoewel HTSUS-bepalingen voor het gemak worden verstrekt, is de schriftelijke beschrijving van het toepassingsgebied beslissend.

NB: dit wordt alleen ter informatie gegeven, omdat er daarna volgens de oorspronkelijke berichtgeving, vervolgens verscheidene wijzigingen zijn geweest.

 

Opmerkingen

Personen die als partijen aan het onderzoek willen deelnemen, moeten dit uiterlijk 21 dagen na publicatie van dit bericht in het Federaal Register bij de secretaris van de Commissie kenbaar maken. Elke belanghebbende partij kan een pre-hoorzittingsbrief aan de Commissie voorleggen. De deadline voor het indienen hiervan is 27 oktober 2021.

Partijen kunnen tot 10 november 2021 een pleidooi voor de hoorzitting indienen.

 

De Commissie heeft een hoorzitting gepland op 3 november 2021. Informatie over de plaats en de vorm van de hoorzitting, inclusief hoe deel te nemen aan en/of de hoorzitting te bekijken, zal worden geplaatst op de website van de Commissie; https://www.usitc.gov/calendarpad/calendar.html.

 

Verzoeken om op de hoorzittingen te verschijnen, moeten op of vóór 28 oktober 2021 schriftelijk worden ingediend bij de secretaris van de Commissie. Alle partijen die op de hoorzittingen willen verschijnen en mondelinge presentaties willen geven, dienen, indien nodig geacht, deel te nemen aan de voorbereidende conferenties die op 29 oktober 2021 worden gehouden.

 

Bijzonderheden

Doel van dit onderzoek is vast te stellen of de maatregelen die de president heeft genomen op grond van artikel 203 van de wet met betrekking tot bepaalde CSPV-cellen, al dan niet gedeeltelijk of volledig gemonteerd in andere producten (inclusief, maar niet beperkt tot, modules, laminaten, panelen en in gebouwen geïntegreerde materialen) (“CSPV-producten”), beschreven in proclamatie 9693 van 23 januari 2018, zoals gewijzigd door proclamatie 10101 van 10 oktober 2020, noodzakelijk blijft om ernstige schade te voorkomen of te verhelpen en of er aanwijzingen zijn dat de binnenlandse bedrijfstak de invoerconcurrentie positief aanpast.

 

Producenten en/of verenigingen die mogelijk door dit onderzoek worden getroffen kunnen rechtstreeks contact opnemen via Trade.Defence.Third.Countries@ec.europa.eu.

 

Handige links

 

Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mail: DGBEB-Antidumping@minbuza.nl.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.