ECHO 87: Alternatieve Pan-Euro-Mediterrane regels van oorsprong worden van kracht

25-08-2021

Per 1 september 2021 zijn alternatieve regels van oorsprong van kracht voor de handel tussen de EU en een aantal landen in de pan-euromediterrane zone (PEM; zie ook ECHO nr. 72). Deze regels worden aangeduid als “overgangsregels” en kunnen worden gebruikt als alternatief voor de bestaande PEM-regels. De Europese Commissie heeft inmiddels op haar website een “guidance document” gepubliceerd met meer informatie over de werking van de alternatieve oorsprongsregels: PEM-guidance-2021

 

Het oorsprongsprotocol bij de betreffende akkoorden is voorzien van een bijlage met de overgangsregels, zie hier voor Jordanië.

 

Een aantal van de veranderingen in deze overgangsregels zijn:

  • Flexibeler en eenvoudiger productregels, bijv. lagere drempelwaardes voor toegevoegde waarde;
  • Regionale cumulatie flexibeler (introductie “full” cumulatie voor meeste producten);
  • Mogelijkheid van duty-drawback voor veel producten;
  • Verhoogde tolerantie voor niet van oorsprong zijnde materialen (van 10% naar 15%);
  • Vervanging van de “direct transport” regel door een “non-manipulatie” regel;

 

De overgangsregels gelden per 1 september 2021 in ieder geval voor de handel van de EU met de landen van EFTA, Jordanië, Albanië en de Faeröer. Voor andere PEM-landen is het tijdpad nog onbekend. Via een zogenaamde “matrix” zal de Europese Commissie inzichtelijk maken voor welke landen, en per wanneer, de overgangsregels gelden. Deze matrix zal worden gepubliceerd op de website van de Europese Commissie.

 

De douane heeft inmiddels Mededeling 13 gepubliceerd met meer uitleg over de inhoud van de “alternatieve oorsprongsregels”.

 

Vragen
Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met het DGBEB bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mail: rene.strik@minbuza.nl

Lees meer over

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.