ECHO nr. 33: Hervatting onderhandelingen tussen EU en India over een handelsakkoord. Oproep tot inbreng uit de private sector.

02-05-2022

Na de aanvang in 2007 en de onderbreking sinds 2013 gaan de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen EU en India weer van start. De hervatting staat symbool voor de wens van beide handelsblokken om te komen tot een gebalanceerd, ambitieus en wederzijds voordelig akkoord. De onderhandelingen zullen in ieder geval het terrein van goederen, diensten en openbare aanbestedingen bestrijken, met aandacht voor duurzaamheidsaspecten. Daarnaast wordt ook gesproken over bescherming van investeringen en geografische indicaties.

 

De directie Internationale Marktordening en Handelspolitiek van het ministerie van Buitenlandse Zaken behartigt de Nederlandse belangen tijdens de onderhandelingen. De input van de private sector is daarbij essentieel. Daarom roept het ministerie het bedrijfsleven en het maatschappelijk middelveld op om wensen, kansen en zorgen te delen. Denk bijvoorbeeld aan kansen op het gebied van digitalisering of aan markttoegangsproblemen zoals importbeperkingen, excessieve documentatievereisten, onnodig handelsbeperkende eisen op het gebied van etikettering of discriminatie bij overheidsopdrachten.

 

Uw inbreng kan verzonden worden naar DGBEB-markttoegang@minbuza.nl en helpt het ministerie bij het in kaart brengen en opkomen voor de Nederlandse belangen in Brussel. Voor vragen kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via imh@minbuza.nl.

 

Handige links:

• Landensite India - Trade - European Commission (europa.eu)

 

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.