ECHO nr. 47: Wijzigingen EU-staalvrijwaringsmaatregelen per 1 juli 2022

27-06-2022

De EU-staalvrijwaringsmaatregelen worden per 1 juli 2022 aangepast naar aanleiding van het laatste herzieningsonderzoek van de Europese Commissie.

 

De grootste verandering heeft betrekking op de verhoging van de tariefcontingenten. Vanaf 1 juli 2022 zullen deze jaarlijks met 4% worden verhoogd, dit was 3%. Daarnaast worden de land specifieke contingenten voor de staalcategorieën 7 en 17 (kwartoplaten van niet-gelegeerd of ander gelegeerd staal, staven en profielen van ijzer of van niet-gelegeerd staal) geschrapt. Voor deze categorieën zal er één mondiaal contingent beschikbaar zijn. Ook wordt de lijst van ontwikkelingslanden die vrijgesteld zijn van de maatregelen bijgewerkt en vinden er enkele wijzigingen plaats met betrekking tot het gebruik van restquota in het laatste kwartaal van het jaar.

 

Het besluit van de Europese Commissie is te vinden in het Publicatieblad van de Europese Unie, L 167/58 van 24 juni 2022 (Publications Office (europa.eu)).

 

Handige links

• Maatregelen die EU heeft genomen staan op de EUR-LEX-website.

• Toelichting van maatregelen tegen lidstaten van de EU op de website van de Europese Commissie.

 

Vragen

Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mail: DGBEB-Antidumping@minbuza.nl.

 

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.